Σαλαμίνιο Πανεπιστήμιου Αμμοχώστου – Τελετή έναρξης (Χαιρετισμός) 20-10-2011
Αγαπητοί Πατέρες και Συλλειτουργοί,
Κύριε Εκπρόσωπε του Υπουργού της Παιδείας,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κύριοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων,
Κύριε πρώην Υπουργέ,
Κύριοι Εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
Κυρία Επιθεωρήτρια και κύριοι και Κυρίες Διευθυντές και Διευθύντριες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης,
Κύριε Πρόεδρε της Σχολικής Εφορίας και κύριοι εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Συνδέσμων Γονέων,
Αγαπητά Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής,
Αγαπητά μέλη της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως,
Κύριοι χορηγοί και χορηγοί Επικοινωνίας,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μας γιατί σήμερα εγκαινιάζεται η λειτουργία του «Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου» στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Βεβαίως, θα ήταν ευχής έργο αν η λειτουργία του «Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου», όπως και άλλων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γινόταν στην πόλη της Αμμοχώστου. Ας ευχηθούμε σύντομα να πραγματοποιηθεί αυτός ο πόθος και η ελπίδα της επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη και επαρχία μας, όπως βέβαια και σε όλη την κατεχόμενη Πατρίδα μας.
Με το βλέμμα στραμμένο προς την κατεχόμενη πρωτεύουσα της Επαρχίας μας, η Ιερά Μητρόπολή μας είχε οργανώσει πέρυσι την Α΄ Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Επαρχίας Αμμοχώστου και η επόμενη το 2012 έχει ήδη ενταχθεί στα προγράμματα της Δημοκρατίας κατά την περίοδο που η Κύπρος θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτή τη στιγμή τον εντιμολογιώτατο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για το ζωηρό ενδιαφέρον και την προθυμία που επέδειξε κατά τη συνάντησή μας, όταν αποφασίσθηκε από κοινού η λειτουργία του «Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου» στο Παραλίμνι, με την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρακτική οργάνωση.
Το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί μετά την εξαγγελία της λειτουργίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και η αθρόα προσέλευση στην πρώτη αυτή διάλεξη εκ μέρους του κυρίου Πρύτανη, αποδεικνύουν την ανάγκη που υπήρχε για την Επαρχία Αμμοχώστου η λειτουργία του εκπαιδευτικού αυτού θεσμού. Στόχος, τόσο της Μητροπόλεως, των Δήμων και Κοινοτήτων και των άλλων παραγόντων της Επαρχίας, όσο και του ανωτάτου Πνευματικού Ακαδημαϊκού Καθιδρύματος της Κύπρου είναι η προσφορά του αγαθού της Παιδείας ως οφειλή προς το λαό της Επαρχίας μας, ο οποίος μέχρι τώρα, θα μπορούσαμε να πούμε, έχει αδικηθεί από τις διάφορες επιλογές λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μόνο σε άλλες περιοχές της Κύπρου.
Πρέπει να επισημάνουμε την ποικιλία των θεμάτων που έχουν εξαγγελθεί και περιληφθεί στο ετήσιο Πρόγραμμα. Στόχος ήταν να αναπτυχθούν θέματα που αφορούν την Επαρχία της Αμμοχώστου ή και άλλα σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα. Πιστεύω πως η θεματική αυτή καλύπτει τους στόχους αυτούς και ευελπιστούμε ότι με την πάροδο του χρόνου να καλυφθούν πολλές θεματικές που να ικανοποιούν αυτούς που επιθυμούν να παρακολουθούν τις εισηγήσεις των εγκρίτων εισηγητών, τους οποίους και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εντός των ίδιων αυτών των στόχων, πληροφορούμε, και αυτό πιστεύω θα αποτελέσει και το δημόσιο συμβόλαιο μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Μητροπόλεως, ότι επιπρόσθετα συμφωνήθηκε ήδη ώστε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να λειτουργήσει Ινστιτούτο Σπουδών με δύο θεματικές: (α) Πολιτισμοί της Μέσης Ανατολής και (β) Κυπριακή Αγιολογία, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως, που έχει έδρα την αρχαία ιστορική Μονή της Αγίας Νάπας, όπου θα λειτουργήσουν επίσης, Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Συνεδριακός χώρος, καθώς και χώρος οργανώσεως ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ήδη, βρισκόμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο για την οργάνωση του πρώτου στην ιστορία της έρευνας της Κυπριακής Αγιολογίας, θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι να καλυφθεί το θέμα από όλες τις δυνατές του όψεις, με συμμετοχή πέρα από τριάντα πανεπιστημιακών διδασκάλων ειδικών στην Αγιολογική έρευνα, από την Κύπρο, την Ελλάδα, άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. Οι ημερομηνίες που έχουν καθορισθεί είναι από τις 9-12 Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους. Καταγράφουμε επίσης και το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Επιφάνιο Κωνσταντίας που έχει ήδη διεξαχθεί στους χώρους αυτούς.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω την άριστη συνεργασία των λειτουργών του Πανεπιστημίου και της Ιεράς Μητροπόλεως για την οργάνωση και αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων για τη λειτουργία του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως γι’ αυτό.
Ευχαριστώ επίσης την Οργανωτική Επιτροπή που με την αποδοχή συμμετοχής τους σ’ αυτή τιμούν το θεσμό αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή του.
Ευχαριστώ βεβαίως και τους χορηγούς του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου: την Ελληνική Τράπεζα, τη ΣΠΕ Σωτήρας Αμμοχώστου και την Συνεργατική Παραλιμνίου γιατί με τον δικό τους τρόπο συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου της Επαρχίας μας.
Ευχαριστώ και τους χορηγούς επικοινωνίας: το Ραδιόφωνο του Λόγου, το Ράδιο Πολιτεία στο Παραλίμνι και την έγκριτη εφημερίδα Φιλελεύθερος. Εξ άλλου, θα ήθελα να ενημερώσω, ότι οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου μεταδίδονται ζωντανά και μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Θα ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου, ο θεσμός του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου να στεφθεί με επιτυχία. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό επειδή υπάρχει η βούληση, τόσο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από την Ιερά Μητρόπολη, όσο και κυρίως ένεκα της ανταπόκρισης σας να συμμετάσχετε στις οργανωμένες διαλέξεις όπως έχουν προγραμματισθεί.