O σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο απο την κατοχική Τουρκία προϋπόθεση για την ομαλή της ενταξιακή πορεία» – Βρυξέλλες (10-11-2015)
Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, σεμινάριο με θέμα: «Κύπρος: Θρησκευτική Ελευθερία και η Πολιτιστική της Κληρονομιά», το οποίο διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, την Ευρωβουλευτή κα. Ελένη Θεοχάρους και την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κα. Corina Cretu.
Συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες, ή εκπροσώποι τους απο την Κύπρο, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εκπροσώπησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο Nareg, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών της Κύπρου Yuseif που εκπροσώπησε και τον βικάριο των Λατίνων της Κύπρου κ. G. Kraz. Ο Μουφτής της Κύπρου παρά την θετική ανταπόκριση του δεν μπόρεσε να συμμετάσχει. Την Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Αττάς και την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών η κα. Elizabeta Kitanovic. Μίλησαν οι ευρωβουλευτές Ελένη θεοχάρους και ο D. Stier αμφότεροι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Απο τους ομιλητές τονίστηκε ότι η Τουρκία με την συνεχιζόμενη για σαράντα χρόνια στρατιωτική κατοχή του 37% της Κύπρου συνεχίζει να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων του νησιού. Ενώ οι τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλων των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων στην ελεύθερη Κύπρο δεν συμβαίνει το ίδιο με του Ελληνοκύπριους, Αρμενίους, Μαρωνίτες και Λατίνους στο κατεχόμενο τμήμα του νησίου. Δεν υπάρχει ελευθερία πρόσβασης σ΄όλα τα μνημεία, η δυνατότητα συντήρησής τους απο τους ιδιοκτήτες τους και η απρόσκοπτη τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών σ’ αυτά. Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε κάποια χαλάρωση στην παροχή τέλεσης θρησκευτικών ακολουθιών μέσω του εν εξελίξη διαλόγου των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου που διεξάγεται τα τελευταία έξι χρόνια υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Σ’ αυτήν οφείλεται επίσης ο καθαρισμός μικρού αριθμού θρησκευτικών μνημείων κατά το 2014.
Υπογραμίστηκε ακόμη ότι η οικονομική στήριξη που παρέχει απο το 2010 και εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ετησίως, αποτελεί την πιο σημαντική οικονομική βοήθεια για την διάσωση της κινδυνεύουσας πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου και θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί.
Τέλος ζητήθηκε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο όπως καταστήσουν σαφές στην Τουρκική κυβέρνηση ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρεωτικός για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση της ενταξιακής της πορείας.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν αρκετά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες καθώς και άλλοι ευρωυπάλληλοι ή φίλοι της Κύπρου.
Πηγή: Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.