Αφιέρωμα στον Αντώνη Τσόκκο
Διακόνου Χαρίτων Θεοδώρου
Στις 21 Ιανουαρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια απο τον απροσδόκητο θάνατο του αείμνηστου Δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη(Νάκη)Τσόκκου.Αδιαμφισβήτητα ο αείμνηστος υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Αγία Νάπα πρώτα σαν άνθρωπος και σαν πετυχημένος Δήμαρχος. Είναι ο Δήμαρχος που έδωσε την καρδιά του για την Αγία Νάπα και τους Δημότες της, όπως σημειώνουν πολλοί. Ο μακαριστός Δήμαρχος ήταν θερμός συμπαραστάτης του πολυποίκιλου έργου που επιτελείται στη Μητρόπολή μας και μέλος της Θρονικής Επιτροπής. Η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ανακήρυξε τον αείμνηστο Δήμαρχο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκο Μέγα Ευεργέτη του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας.
Μιλώντας κανείς για τον μακαριστό δήμαρχο Αγίας Νάπας κ.Αντώνη Τσόκκο θα έλεγε πως από τα παιδικά του χρόνια μεχρι και την ώρα του θανάτου του ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αρέτες όπως τρυφερότητα,καλοσύνη,ευαισθησία και σεβασμό στην διαφωνία αλλά και διαφορετικότητα. Η φιλία γι’αυτόν ήταν κάτι παραπάνω απο αξία και για το λόγο αυτό αριθμούσε αρκετούς φίλους που αν του το ζητούσαν θα έδινε τα πάντα γι’αυτούς.Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη στους τομείς του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού αφού έπαιζε ποδόσφαιρο από δέκα χρονών στην τοπική ομάδα της Αγίας Νάπας καθώς και η ανάμειξη του στα κοινωνικά δρώμενα της γενετειράς του ήταν έντονη.Τελειώνοντας την θητεία του στο στρατό το 1972 έφυγε για την Αγγλία για σπουδές στους τομείς της Ναυτιλίας και Λογιστικής.Οι οικονομικές δυσκολίες τον βρίσκουν στην Αγγλία να εργάζεται σε διάφορες επιχειρήσεις ως απλώς εργάτης.
Οι διακοπές του στην Κύπρο το 1974 δεν ήταν ότι το καλύτερο αφού λόγω της τούρκικης εισβολής του 1974 αναγκάστηκε να παρουσιαστεί ως έφεδρος στην Αμμόχωστο. Με την λήξη του πολέμου ξαναμεταβαίνει στην Αγγλία για αποπεράτωση των σπουδών του όπου και γίνεται ενεργό μέλος της ΠΟΦΝΕ. Ένα ακόμη περιστατικό δείχνει το πόσο πιστός ήταν στις ιδέες του και γι’αυτά τα οποία αγωνιζόταν. Η οργάνωση ΠΟΦΝΕ αποφάσισε τους πρωτούς μήνες μετά τον πόλεμο να διαμαρτυρηθεί με απεργία πείνας κατά της τούρκικης εισβολής του 1974 ενάντια της Κύπρου. Ο επικεφαλής εκεί της διαμαρτυρίας αποφάσισε να δώσει κρυφά λίγη ξηρή τροφή στους απεργούς για να αντέξουν.Ο μόνος που δεν ήθελε να φάει κάτι ήταν ο μακαριστός κ.Αντώνης.Με την επιστροφή του στην Κύπρο αρχίζει να κάνει κάποια επαγγελματικά βήματα αλλά παράλληλα να γίνεται ποιο έντονη η δράση του στα κοινά. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΣΠΕ,της ΑΠΕΑΝ και μετά της ΑΟΑΝ.Λάτρευε αρκετά τον τόπο του την Αγία Νάπα ,μια λατρεία που τον ωθούσε όλο και πιο πολύ στην ανιδιοτελή προσφορά και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των κατοίκων της Αγίας Νάπας.Δεν τσάκιζε αλλά και ούτε τον άγγιζαν οι πισώπλατες μαχαιρίες που δεχόταν πριν και μετά την διεκδίκηση της Δημαρχίας της Αγίας Νάπας.Το τρίπτυχο που τον χαρακτήριζε όταν ασκούσε τα καθηκοντά του ήταν Αρμονία-Ενότητα-Συνεργασία μακριά απο προσωπικά συμφέροντα.
Ήταν παντρεμένος με την Έμιλυ Τσόκκου και απέκτησαν δύο παιδιά τον Παύλο και την Κούλα.
Ο μακαρίστος δήμαρχος κ.Αντώνης Τσόκκος εκτός των άλλων διακρίνετουν για την αγάπη του στην Εκκλησία και το πόσο πιστός ήταν σ’αυτήν πρόβαλλοντας καθέ φορά που το επέβαλαν οι περιστάσεις το μεγαλείο των Ελληνορθόδοξων ιδεωδών και ηθών.Αξίζει να σημειώσουμε ότι είχε την ευλογία να έχει παππού Ιερέα αλλά και πατέρα Ιεροψάλτη όπου διετέλεσε ως Πρωτοψάλτης για πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας.Ο Εκκλησιασμός του μαζί με την πολυαγαπημένη του σύζυγο στις λατρευτικές συνάξεις της ενορίας του ήταν συχνός καθώς και η προσφορά του μέσα στην Εκκλησία αφού επι δικής του δημαρχίας θεμελιώθηκαν 2 εξωκλήσια όπου και στον θεμέλιο τους λίθο είναι αναρτημένο και το ονομά του.
Στο σημείο αυτό παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά του Πανιερωτάτου μας Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος για τον θανόντα Δήμαρχο – δεν τον γνώριζα προηγουμένως. Κατάλαβα ότι ήταν αξιόλογος άνθρωπος. Ως Δήμαρχος ενδιαφερόταν για το Δήμο του εξαιρετικά και για τα κοινά όλης της περιοχής μας και της Κύπρου. Ηταν ο άνθρωπος που δεν ήταν μονοδιάστατος όσο αφορά την Αγία Νάπα αλλά το συμφέρον της Αγίας Νάπας περιλαμβανόταν μέσα στο σύνολο των προβλημάτων που απασχολούσαν τον τόπο μας. ΄Ητανε ο χαρακτήρας του και μάλιστα πολλές φορές αστειευόμασταν, ήταν άνθρωπος εκρηκτικός όπως έλεγε και ο ίδιος – ήταν ‘’φούρνος’’ όπως τον έλεγαν οι φίλοι του. Κι όντως έτσι ήταν, άνθρωπος ενθουσιώδης, ήθελε τα θέματα να τα προχωρεί, να μην μένουν στο συρτάρι θέματα τα οποία απασχολούσαν την Αγία Νάπα είτε γενικότερα. Είχαμε με τον αείμνηστο Τσόκκο πάρα πολύ καλή συνεργασία ως Μητρόπολη και ως Δημαρχείο Αγίας Νάπας. Σε πολλά θέματα που αφορούσαν εμάς ή το Δήμο Αγίας Νάπας συνεργαζόμασταν και πάντοτε ήταν ο άνθρωπος που στήριζε το έργο της Μητροπόλεως. Εκείνο όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι κατά το στάδιο της γνωριμίας και της συνεργασίας μας με τον αείμνηστο Δήμαρχο καταλήξαμε να γίνουμε φίλοι. Δεν ήμασταν απλώς δύο άνθρωποι που είχαμε σχέσεις, εκείνος ως Δήμαρχο κι εγώ ως Μητροπολίτης αλλά ανθρώπινα πλέον οι σχέσεις μας έγιναν φιλικές κι έτσι είχαμε συνδεθεί πολύ φιλικά και πολλές φορές είχαμε συναντηθεί και με την οικογένειά του γενικότερα. Ένα χαρακτηριστικό του ήταν άνθρωπος φιλόξενος και είχε τη δυνατότητα να εκτιμά τα πράγματα. Να δίνει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και αυτό φάνηκε και στην όλη συνεργασία μας που είχαμε. Λυπούμαστε που χάσαμε τον αείμνηστο Τσόκκο. Χάθηκε ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, χάθηκε ένας καλός συνεργάτης γιατί και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύχθηκε μεταξύ μας τον είχαμε επίσης και ως μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως. Και η συμβολή του ήταν πάρα πολύ σημαντική για την ίδια την Μητρόπολη μας. Δυστυχώς αυτά έχει η ζωή ερχόμαστε και φεύγουμε.
Είμαστε βέβαιοι ότι όσοι τον έχουν γνωρίσει τον κ.Αντώνη Τσόκκο με βαθιά οδύνη θα ψιθυρίζουν : Οίος ανήρ μέγας κείται προ ημών.Είθε τα λίγα αυτά λόγια μας να αποβούν μυρίπνοα άνθη και εαρινά ροδοπέταλα στην ιερή σου μνήμη αλησμόνητε Δήμαρχε. Ας είναι αιωνία σου η μνήμη.