Η Υπαπαντή του Κυρίου, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Λουκ. β’ 22-40 (02-02-2020)
Πρεσβ. Φιλίππου Φιλίππου
Πρωτότυπο Κείμενο
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἀνήγαγον οἱ γονεῖς τὸ παιδίον ᾿Ιησοῦν εἰς ῾Ιεροσόλυμα, παραστῆσαι τῷ Κυρίῳ, καθὼς γέγραπται ἐν νόμῳ Κυρίου· ὅτι «πᾶν ἄρσεν διανοῖγον μήτραν, ἅγιον τῷ Κυρίῳ κληθήσεται», καὶ τοῦ δοῦναι θυσίαν, κατὰ τὸ εἰρημένον ἐν νόμῳ Κυρίου, ζεῦγος τρυγόνων, ἢ δύο νεοσσοὺς περιστερῶν. Καὶ ἰδοὺ ἦν ἄνθρωπος ἐν ῾Ιερουσαλήμ, ᾧ ὄνομα Συμεών, καὶ ὁ ἄνθρωπος οὗτος δίκαιος καὶ εὐλαβής, προσδεχόμενος παράκλησιν τοῦ ᾿Ισραήλ, καὶ Πνεῦμα ῞Αγιον ἦν ἐπ᾿ αὐτόν· καὶ ἦν αὐτῷ κεχρηματισμένον ὑπὸ τοῦ Πνεύματος τοῦ ῾Αγίου μὴ ἰδεῖν θάνατον, πρὶν ἢ ἴδῃ τὸν Χριστὸν Κυρίου. Καὶ ἦλθεν ἐν τῷ Πνεύματι εἰς τὸ ἱερόν, καὶ ἐν τῷ εἰσαγαγεῖν τοὺς γονεῖς τὸ παιδίον ᾿Ιησοῦν, τοῦ ποιῆσαι αὐτοὺς κατὰ τὸ εἰθισμένον τοῦ νόμου περὶ αὐτοῦ, καὶ αὐτὸς ἐδέξατο αὐτὸν εἰς τὰς ἀγκάλας αὐτοῦ, καὶ εὐλόγησε τὸν Θεὸν, καὶ εἶπε· Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, Δέσποτα, κατὰ τὸ ῥῆμά σου, ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου, ὃ ἡτοίμασας κατὰ πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν· φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν, καὶ δόξαν λαοῦ σου ᾿Ισραήλ. Καὶ ἦν ᾿Ιωσὴφ καὶ ἡ Μήτηρ αὐτοῦ θαυμάζοντες ἐπὶ τοῖς λαλουμένοις περὶ αὐτοῦ. Καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς Συμεὼν, καὶ εἶπε πρὸς Μαριὰμ τὴν Μητέρα αὐτοῦ· Ἰδοὺ, οὗτος κεῖται εἰς πτῶσιν, καὶ ἀνάστασιν πολλῶν ἐν τῷ ᾿Ισραὴλ, καὶ εἰς σημεῖον ἀντιλεγόμενον· καὶ σοῦ δὲ αὐτῆς τὴν ψυχὴν διελεύσεται ῥομφαία, ὅπως ἂν ἀποκαλυφθῶσιν ἐκ πολλῶν καρδιῶν διαλογισμοί. Καὶ ἦν ῎Αννα προφῆτις, θυγάτηρ Φανουήλ, ἐκ φυλῆς ᾿Ασήρ· αὕτη προβεβηκυῖα ἐν ἡμέραις πολλαῖς, ζήσασα ἔτη μετὰ ἀνδρὸς ἑπτὰ, ἀπὸ τῆς παρθενίας αὐτῆς, καὶ αὐτη χήρα ὡς ἐτῶν ὀγδοήκοντα τεσσάρων, ἣ οὐκ ἀφίστατο ἀπὸ τοῦ ἱεροῦ νηστείαις καὶ δεήσεσι λατρεύουσα νύκτα καὶ ἡμέραν· καὶ αὕτη ἐν αὐτῇ τῇ ὥρᾳ ἐπιστᾶσα ἀνθωμολογεῖτο τῷ Κυρίῳ, καὶ ἐλάλει περὶ αὐτοῦ, πᾶσι τοῖς προσδεχομένοις λύτρωσιν ἐν ῾Ιερουσαλήμ. Καὶ ὡς ἐτέλεσαν ἅπαντα τὰ κατὰ τὸν νόμον Κυρίου, ὑπέστρεψαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὴν πόλιν ἑαυτῶν Ναζαρέτ. Τὸ δὲ παιδίον ηὔξανε καὶ ἐκραταιοῦτο πνεύματι, πληρούμενον σοφίας, καὶ χάρις Θεοῦ ἦν ἐπ᾿ αὐτό.
Νεοελληνική Απόδοση
Σχολιασμός
Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή είναι παρμένη από το δεύτερο κεφάλαιο του Ευαγγελιστή Λουκά και μας αφηγείται το γεγονός της Υπαπαντής του Χριστού. Λέγοντας Υπαπαντή του Χριστού εννοούμε το γεγονός εκείνο κατά το οποίο σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του, η μητέρα του η Παναγία και ο Ιωσήφ τον παίρνουν στο ναό και τον προσφέρουν στο Θεό. Αυτό οριζόταν από το Μωσαϊκό Νόμο, ο οποίος έλεγε ότι η μητέρα του νεογέννητου έπρεπε σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της, να πάει στο ναό για να καθαριστεί. Όριζε ακόμη ότι αν το πρωτότοκο παιδί που γεννά μια γυναίκα είναι αγόρι τότε έπρεπε να αφιερωθεί στο Θεό. Ως προσφορά στο Θεό οι γονείς έπαιρναν στο ναό ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια από τα οποία το ένα προοριζόταν για θυσία και το δεύτερο για τις αμαρτίες.
Ο Χριστός ως αναμάρτητος που ήταν δεν χρειαζόταν να οδηγηθεί στο ναό για να προσφέρει θυσία για τις αμαρτίες. Βλέπουμε στη ζωή του Χριστού από τη μέρα της γέννησης του να έχει υπερβεί τους φυσικούς νόμους και δεν χρειαζόταν να γίνουν οι τελετουργικές διατάξεις που προέβλεπε ο νόμος. Ο Χριστός όμως δεν παραλείπει τις διατάξεις του Μωσαϊκού νόμου αλλά τις τηρεί γιατί μέσα από αυτές προσφέρει το πλήρωμα του νόμου που δεν είναι άλλο από τον ίδιο του τον εαυτό.
Φτάνοντας στο ναό οι γονείς με το μικρό Χριστό συναντούν τον προφήτη Συμεών ο οποίος όπως μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν άνθρωπος δίκαιος και ευλαβής που περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ και καθοδηγείτο από το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα του είχε φανέρωσει ότι δεν θα πεθάνει προτού να δει το Μεσσία, ο οποίος θα σώσει όλα τα έθνη και θα δοξάσει τον Ισραήλ. Έτσι, όταν φτάνει η ώρα που ο Μεσσίας πηγαίνει στο ναό, τότε φωτίζεται και ο προφήτης Συμεών από το Άγιο Πνεύμα και πηγαίνει στο ναό για να τον συναντήσει. Εκεί στο ναό βρισκόταν και μια γυναίκα, η προφήτιδα Άννα. Αυτή, σύμφωνα και πάλι με τον Ευαγγελιστή Λουκά, καταγόταν από τη φυλή Ασήρ και ήταν θυγατέρα του Φανουήλ. Ήταν ηλικιωμένη γυναίκα ογδόντα τεσσάρων χρόνων, έζησε εφτά χρόνια με τον άντρα της μετά το γάμο και τώρα ήταν χήρα. Βρισκόταν συνεχώς στο ναό όπου λάτρευε το θεό με νηστείες και προσευχές μέρα και νύχτα. Τη στιγμή εκείνη που ο προφήτης Συμεών παίρνει το Χριστό στην αγκαλιά του παρουσιάζεται και η προφήτιδα Άννα και δοξολογούσε το Θεό για τη τιμή που της χάρισε να δει με τα ίδια της τα μάτια το Χριστό και Σωτήρα του κόσμου.
Ο προφήτης Συμεών βλέποντας το Χριστό τον αγκαλιάζει και δοξολογεί τον Θεό λέγοντας: «Νύν απολύεις τον δουλόν σου δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριον σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπων πάντων των λαών, φώς εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ». Δηλαδή: «Τώρα, Κύριε, μπορείς ν’ αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει ειρηνικά, όπως του υποσχέθηκες, γιατί τα μάτια μου είδαν το σωτήρα που ετοίμασες για όλους τους λαούς, φώς που θα φωτίσει τα έθνη και θα δοξάσει το λαό σου τον Ισραήλ». Ο προφήτης Συμεών μετά από αυτή τη μεγάλη δωρεά που αξιώθηκε από το Θεό αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει τον σκοπό του και δεν έχει πλέον κανένα άλλο σκοπό για να παραμείνει στη ζωή. Ο ύμνος αυτός του προφήτη Συμεών, μας είναι αρκετά γνωστός αφού τον ακούμε σε κάθε εσπερινό μετά το τέλος των αποστίχων.
Μέτα από αυτό, ο προφήτης Συμεών τους ευλογεί και με το φωτισμό του Άγιου Πνεύματος λέει προς την Παναγία, ότι ο Χριστός θα γίνει αιτία να χαθούν ή να σωθούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Το ίδιο πράγμα βλέπουμε να μας γράφει και ο Απόστολος Πέτρος, παίρνοντας το χωρίο μέσα από τους Ψαλμούς και τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, στην Πρώτη του επιστολή στο κεφάλαιο 2 στίχοι 6-7: «ιδού τίθημι εν Σιών λίθον ακρογωνιαίον, εκλεκτόν, έντιμον, και ο πιστεύων επ’ αυτώ ου μη καταισχυνθή. υμίν ουν η τιμή τοις πιστεύουσιν, απειθούσι δε λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες, ούτος εγενήθη εις κεφαλήν γωνίας και λίθος προσκόμματος και πέτρα σκανδάλου».
Η προφητεία αυτή του προφήτη Συμεών βλέπουμε να έχει εκπληρωθεί αλλά και να συνεχίζει να εκπληρώνεται, αφού από τότε μέχρι σήμερα και μέχρι τη συντέλεια των αιώνων θα υπάρχουν αυτοί που αποδέχονται τον Χριστό ως Υιό του Θεού και Σωτήρα του κόσμου και θα υπάρχουν και αυτοί που δεν τον αποδέχονται και τον απορρίπτουν. Η πτώση του ανθρώπου επέρχεται όταν ο άνθρωπος κλείσει την καρδιά του απορρίπτοντας την κλήση της αγάπης του Θεού. Η ανάσταση επέρχεται όταν ο άνθρωπος έχει αγαθή πρόθεση και ανοίγει την καρδιά του στην κλήση της αγάπης του Θεού δεχόμενος τη χάρη και την κοινωνία μαζί του.
Και μείς σήμερα καλούμαστε ο καθένας ξεχωριστά μέσα από την κλήση που απευθύνει ο Θεός στον καθένα μας να μη καταταχθούμε στην κατηγορία των ανθρώπων που απορρίπτουν το Χριστό αλλά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του προφήτη Συμεών και να δεχθούμε το Χριστό μέσα μας. Ας δράξουμε λοιπόν την ευκαιρία αυτή έτσι ώστε να λάβουμε την προσφερόμενη χάρη της σωτηρίας την οποία προσφέρει απλόχερα στον καθένα μας ο Χριστός. Αμήν.