Η Περιστερωνοπηγή τιμά τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Αναστάσιο τον Θαυματουργό
Τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 16 Σεπτεμβρίου, ο εόρτιος Εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου Αναστασίου (ο Υφαντής) του θαυματουργού εκ Περιστερωνοπηγής στον Ιερό Ναό της Οσίας Φωτεινής στην κοινότητα Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας.
Της εσπερινής ακολουθίας προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, εκπροσωπών τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, πλαισιούμενος από τους αιδ/τους Πρεσβ Θεοφάνη Ευθυμίου, εφημέριο του ιερού ναού, Σάββα Ευαγόρου και τον ιερ/το διάκονο Επιφάνιο Παπαντωνίου.
Παρέστησαν ο έντιμος Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, Πρόεδρος τής Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών, κ. Γεώργιος Γεωργίου, οι κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων Περιστερώνας κ.κ. Ανδρέας Θεοδώρου και Πηγής Δημήτρης Χειλιμίντρης, η δήμαρχος Ακανθούς κα Ελένη Χατζημιχαήλ, η κοινοτάρχης Κοφίνου κα Δέσπω Χαραλάμπους, η κυρία Τασούλλα Χατζηττοφή πρώην πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία, οι βουλευτές Αμμοχώστου Γεώργιος Κάρουλλάς, Νίκος Γεωργίου και Μιχάλης Γιακουμή, μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής και ευάριθμος φιλέορτοι πιστοί, εκτοπισθέντες κυρίως κάτοικοι της τουρκοκρατούμενης σήμερα κοινότητας.
Το ζοφώδες κλίμα του τεσσαρακοστού έβδομου εορτασμού στην προσφυγιά, μακριά από την γενέθλια γη και το πάλαι ποτέ Μοναστηριακό καθίδρυμα του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερώνα της Μεσαορίας, φώτισε φέτος χαρίζοντας χαρά και ελπίδα, ο επαναπατρισμός των βημοθύρων του παλαιού ναού του Αγίου Αναστασίου, μια δύσκολη, επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια που ευοδώθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τόσο των αρμοδίων κρατικών αρχών σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου και άλλους παράγοντες και φορείς. Τα βημόθυρα παραδόθηκαν το πρωί σε μια λιτή τελετή στην ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τα οποία θα φιλοξενηθούν από την Εκκλησία μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής και επανατοποθέτησής τους στο φυσικό τους χώρο.
Ομιλώντας στο εκκλησίασμα ο πανοσιολογιώτατος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου αγίου Αναστασίου και στο ευτυχές γεγονός του επαναπατρισμού της ωραίας Πύλης. Μετέφερε επίσης τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου Βασιλείου ευχόμενος σύντομα ο Θεός να χαρίσει την πολυπόθητη ελευθερία και επιστροφή μας στην πατρώα γη.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο κ. Γεωργίου καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους στον φετινό εορτασμό κάνοντας μνεία στη μεγάλη ευλογία του επαναπατρισμού των βημοθύρων, διακαή πόθο όλων των ευσεβών κατοίκων της Περιστερωνοπηγής. Γνωστοποίησε επίσης στους στόχους και δραστηριότητες του προσφυγικού σωματείου ώστε να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης σήμερα κοινότητας και εξέφρασε την ευχή οι νέες γενιές ν’ αγαπήσουν και να γνωρίσουν την γενέθλια γη, να ναι περήφανοι για την καταγωγή τους και τη φίλτρα γη τους.
Ομιλία εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Μεταφορών ο οποίος αναφέρθηκε στο βαρύ πλήγμα το οποίο υπέστη η πατρίδα μας με την Τουρκική εισβολή του 1974 με τις τραγικές συνέπειες, τις οποίες βιώνουμε μέχρι σήμερα. Τόνισε την ανάγκη ενότητας από όλους ώστε έχοντας πλήρη επίγνωση του χρέους μας έναντι όσων έδωσαν τη ζωή τους ν’ αγωνιστούμε με προσήλωση, ώστε ν αντισταθούμε με πείσμα και αποφασιστικότητα σε όσα επιβουλεύεται η Τουρκία με προκλητικότητα και έκνομες ενέργειες, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ενημέρωσε τέλος την πρόθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για εκ νέου κήρυξη του ναού του Αγίου Αναστασίου σε αρχαίο μνημείο Β’ Πίνακα, προχωρώντας έτσι σε ουσιαστικές κινήσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων εδαφών. Ευχήθηκε τέλος ν’ αξιωθούμε όλοι της επιστροφής στις κατεχόμενες σήμερα κοινότητες, διατρανώνοντας το μήνυμα της επανένωσης της πατρίδας μας.
Ακολούθως επιδόθηκαν τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες από τις Κοινότητες Πηγής και Περιστερώνας προς την πρώην Επίτιμη Πρόξενο της Κύπρου στην Ολλανδία κα Τασούλα Χατζητοφή, το Υπουργείο Μεταφορών και την Εκκλησία της Κύπρου για τις πολύχρονες προσπάθειες επαναπατρισμού των βημοθύρων του ιερού Ναού.
Η κυρία Χατζηττοφή, η οποία ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εντόπισε τα κλαπέντα εκκλησιαστικά έργα τέχνης στο εξωτερικό και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους, εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα αυτών των 30 χρόνων και ευχήθηκε σύντομα να μπορέσουν να επαναπατριστούν και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς
© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Κώστας Ηροδότου