Ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός στη Μητρόπολη Κωνσταντίας
Την ιδιαίτερη ευλογία και χαρά της παρουσίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, 29 Αυγούστου 2021, είχε η ενορία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.
Ομιλώντας στο εκκλησίασμα και αφού εξέφρασε την πνευματική του χαρά για τη σημερινή Θεία Λειτουργία στην επαρχία του αγαπητού και εκλεκτού του φίλου από παλαιών χρόνων, Μητροπολίτου Βασιλείου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, αναφέρθηκε στο εορταζόμενο άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον τελευταίο προφήτη όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πολλάκις τα ιερά κείμενα των πατέρων και η υμνολογία της εκκλησίας.
Ο Τίμιος Πρόδρομος στη δράση του και τη διδασκαλία του, κήρυττε προς τους ανθρώπους που προσέρχονταν προς αυτόν την «μετάνοια» που σημαίνει ν’ αλλάζουμε το νου μας, ν’ αλλάζουμε το μυαλό μας, ν’ αλλάζουμε την κατεύθυνση μας. Δεν ζήτησε ο άγιος Ιωάννης μόνο ν’ αλλάξουμε κατεύθυνση, αλλά μας έδειξε και που να πάμε. «Μετανοείτε!, ήγγικε γαρ η βασιλεία των Ουρανών», ο ίδιος ο Χριστός που είναι η αλήθεια. Ζούμε σε μια εποχή, όπου η «αλήθεια» έγινε πολύ «ιδιόκτητο» χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου. Ο καθένας νομίζει πως ότι ξέρει, αυτό είναι αλήθεια. Ωθούμαστε από εγωϊσμό, από συμφέροντα και ενίοτε από κάποια «ψευτόπνευματικότητα», έχοντας την εντύπωση ότι κάνουμε το θέλημα του Θεού, ενώ στην πραγματικότητα κάνουμε το δικό μας θέλημα και όχι το θέλημα του Θεού. Δεν εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός απλοϊκού ανθρώπου ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να λύσει ακόμα και τα υποδήματα του Ιησού Χριστού. Κόβοντας και ράβοντας στα δικά μας μέτρα το θέλημα του Θεού, θεωρώντας πως αυτό αποτελεί την αλήθεια, σφάλλουμε.
«Η αλήθεια είναι κάτι που πολλές φορές μας πληγώνει». Δεν είναι μια γρήγορη διόρθωση των καταστάσεων, αλλά πολλές φορές λέγοντας την αλήθεια πληγώνει και μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κηρύττοντας την αλήθεια, έχασε τη ζωή του γιατί πίστευε ότι αυτό που έλεγε ήταν η αλήθεια, ήταν το καλύτερο, η συνείδηση της εποχής του.
Ο Επίσκοπος Σεβαστιανός με την απλότητα του λόγου που τον χαρακτηρίζει, έθεσε το ερώτημα –εμείς, οι ορθόδοξοι χριστιανοί στη σημερινή εποχή λέμε την αλήθεια; υπερασπιζόμαστε την αλήθεια έστω κι αν αυτή δεν μας συμφέρει; ή προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα όμορφα και ωραία. Σαν χριστιανοί δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε αυτό που πρέπει, όχι όμως από εκδίκηση και κακία προς τους γύρω μας. Πρέπει να κοιτάμε τα δικά μας λάθη, τις δικές μας αμαρτίες και με αγάπη και καλοσύνη να διορθώνουμε ο ένας τον άλλο.
Ως Κύπριοι, αγωνιζόμαστε για τη «ψυχή» της πατρίδας μας και τη Χριστιανοσύνης μας, την οποία εάν δεν την κοιτάξουμε σήμερα, θα τη χάσουμε. Αυτή τη συνείδηση, αυτή τη «ψυχή», αυτή την «αλήθεια» που μας δίνει η πατρίδα και η εκκλησία μας, πρέπει να τη διατηρήσουμε στις επόμενες γενιές για τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας. Να μην παρασυρθούμε από την ευμάρεια, την δυνατότητα της απόκτησης χρημάτων, σπουδών και στο τέλος να χάσουμε τη συνείδησή μας, τη «ψυχή μας», την εθνότητά μας, την πίστη μας. Πρέπει να τα διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Αν είμαστε άνθρωποι αγάπης, ειρήνης, γενναιοδωρίας και καλοσύνης, τότε οι άνθρωποι γύρω μας το βλέπουν και θα θέλουν να γίνουν μαζί μας. Αυτό είναι και το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Με τη δική μας μετάνοια και έχοντας ως οδοδείκτη τον ίδιο τον Χριστό ο οποίος είναι η πραγματική ειρήνη, η πραγματική αγάπη, σωτηρία για όλους τους ανθρώπους, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος ξενάγησε τον Θεοφιλέστατο, στα εξωκλήσια της Παναγιώτισσας, Αποστόλου Ανδρέα και στην αρχαία μονή της Αγίας Νάπας.