Αγιασμός στη Σχολή της Βυζαντινής Μουσικής της Πολ. Ακαδημίας “Άγιος Επιφάνιος”
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 17 Οκτωβρίου, η ακολουθία του Αγιασμού στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Πολιτιστικής Ακαδημίας “Άγιος Επιφάνιος” της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο σύντομο λόγο του ο Πανιερώτατος, συνεχάρη τον διδάσκαλο της Σχολής και λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου κ. Δανιήλ Πογιατζή αλλά και όλους τους μαθητές, τα μικρά παιδιά που μας δίνουν τη χαρά να τους ακούμε να ψέλνουν.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες οι οποίες καταβλήθηκαν με την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως το 2007 και την ανάθεση στον περίφημο και περισπούδαστο ιεροψάλτη, σήμερα Εντιμολογιώτατο Άρχοντα Υμνωδό της ΜτΧΕ κ. Χρίστο Ψάλτη της λειτουργίας Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και στον σημερινό συνεχιστή, μουσικολογιώτατο κ. Δανιήλ, ο οποίος έχοντας εντρυφήσει σε ακούσματα σπουδαίων ιεροψαλτών και αποκομίσει το «υφος», την αναζήτηση του οποίου θα μεταλαμπαδεύσει αργότερα και στους μαθητές του.
Όσο πιο κατηρτισμένοι είμαστε στην ψαλτική τέχνη, τόσο το καλύτερο. Όταν η λειτουργία μέσα στην Εκκλησία έχει τάξη, αρμονία, καλά ακούσματα, είναι αυτό που ελκύει τον πιστό και προκαλεί την προσοχή και τον οδηγεί στο να προσεύχεται σωστά. Η εκκλησία διαθέτει ένα πλούτο τον οποίο κληρονομήσαμε. Δεν πρέπει να το χάσουμε, αλλά αντίθετα οφείλουμε να το καλλιεργήσουμε, να το αυξήσουμε, να το βελτιώσουμε και να το αποδίδουμε σωστά.
Ευχήθηκε τέλος, η νέα χρονιά να είναι καρποφόρα και παραγωγική για όλους δίνοντάς μας τη χαρά ν’ ακούμε τα παιδιά να ψέλνουν, γεγονός που θα δώσει στη συνέχεια την ικανοποίηση στους ίδιους του γονείς.
Με τη σειρά του ο υπεύθυνος της Σχολής κ. Πογιατζής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο και απηύθυνε τις δικές του συμβουλές προς τους μικρούς του μαθητές και συνεχάρη τους γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να μάθουν αυτή την ιερή και θεόπνευστη μουσική και ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσε ότι κάνουν την μεγαλύτερη επένδυση για τα παιδιά τους γιατί μέσα από την εκμάθηση της Βυζαντινής τα οφέλη είναι και μουσικά αλλά κυρίως πνευματικά αφού μαθαίνουν να υμνούν, να προσεύχονται και να προσεγγίζουν τον Θεό.