skip to Main Content

Μήνυμα ελπίδας από την Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

Με κατάνυξη, ελπίδα και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τελέστηκε την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 19 Δεκεμβρίου 2021, η Θεία Λειτουργία στην στενάζουσα υπό κατοχή για 47 χρόνια σήμερα, Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.
 
Της Θείας Λειτουργίας κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Καθηγουμένου αυτής Αρχιμ. Ιωάννου, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πνευματικό ανάστημα των αοιδίμων γερόντων, μέλος της απορφανισθείσης αδελφότητας της Μονής.
 
Μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα και αντί θείου κηρύγματος διαβάστηκε (όπως και σε όλους τους ναούς της ελεύθερης μητροπολιτικής μας περιφέρειας) σχετική εγκύκλιος του Πανιερωτάτου, φέρουσα τον γενικό τίτλο «Η γενεαλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η δική μας γενεαλογία». Στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Γέννηση του Ιησού Χριστού, κατά συνέπεια μας εντάσσει στη δική του Γενεαλογία, ενώνοντάς μας κατά χάρη με τον Τριαδικό Θεό. Θεοποιούμαστε με την αναγέννησή μας, που επέρχεται με τη Βάπτισή μας, με το Χρίσμα μας διά του αγίου Μύρου και με τη μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού της θείας Ευχαριστίας… Ευχήθηκε τα Χριστούγεννα και φέτος να ηχούν και να αντιλαλούν στις καρδιές και στις ψυχές όλων μας και ο ύμνος των αγγέλων, «δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη» να αποτελέσει βάλσαμο ψυχικής και σωματικής θεραπείας, να εμφωλεύσει και να κατευθύνει τις σκέψεις και τις πράξεις της ζωής μας. Ο δε νέος Ενιαυτός 2022 να είναι φορέας των αγαθών του πανοικτίρμονος και παναγάθου Θεού».
Πριν την απόλυση τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδήμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου του Α’, των Γερόντων της Μονής, ως και άλλων προσφιλών προσώπων.
 
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Πανιερώτατος, ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στους γέροντες και πνευματικούς καθοδηγητές του, οι οποίοι είχαν αρχίσει τη μοναστική τους ζωή περί το 1930, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος τούς παρεχώρησε τη Μονή ώστε αυτή να αναζωγονηθεί. Γύρω στο 1960, κι ο ίδιος ο Πανιερώτατος, όπως ανέφερε, εντάχθηκε στη Μονή από όπου και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό.
 
«Δυστυχώς, βίαια διακόπηκε η ζωή στο Μοναστήρι, λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Και με πόνο, μνημονεύσαμε σήμερα τους γέροντες, με τις αναμνήσεις που έχω κι εγώ από τότε που ήμουν αδελφός τής Μονής. Κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή ο μεγαλόπρεπος αυτός ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τους πιστούς που έρχονταν από τη γύρω περιοχή, την Αμμόχωστο, τον άγιο Σέργιο, την Έγκωμη κι ακόμη μακρύτερα. Διότι πάντοτε, η μοναστηριακή πενυματικότητα και η τέλεση των Λειτουργιών μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα εξυψώνει τον άνθρωπο, κι έτσι η προτίμηση των ανθρώπων να έρχονται εδώ ήταν δεδομένη.
 
Βεβαίως, πολλοί άνθρωποι έρχονταν να εξομολογηθούν στη Μονή στους πνευματικούς πατέρες, που είναι και δικοί μου πατέρες, γι’ αυτό και τους μνημονεύω πάντοτε πρώτους στην Ιερά Πρόθεση.
 
Σχετικά με το σημερινό Ευαγγέλιο, θέλω να προσθέσω σε αυτά που ήδη ακούσαμε ότι εύχομαι η διακοπή τής συνέχισης αυτής τής ζωής εδώ στη Μονή, να είναι προσωρινή και να συνεχίσει και πάλι εδώ η μοναστική ζωή. Διότι, από εδώ πήραμε τα φώτα τού Ευαγγελίου τού Χριστού από τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Μάρκο και από αυτούς ενταχθήκαμε στη γενεαολογία τού Χριστού ως χριστιανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι η γενεαλογία που είχαμε με τους πατέρες εδώ, εύχομαι σύντομα ο Θεός να δώσει ώστε να ξαναρχίσει, διότι εδώ είναι ο χριστιανικός πνεύμονας τής Εκκλησίας τής Κύπρου, όπως δίπλα μας στη Σαλαμίνα είναι ο ελληνικός πνεύμονας τού κυπριακού λαού.
 
Ευχόμαστε, λοιπόν, με τη βοήθεια τού Θεού να έχουμε χριστιανικά Χριστούγεννα, απαλλαγμένοι από τις διάφορες δοκιμασίες· παρόλο που έχουμε την πανδημία, αλλ’ εντούτοις μπορούμε να προσερχόμαστε στις εκκλησίες και να μεταλαμβάνουμε των Αχράντων Μυστηρίων και η σχέση μας με τον Χριστό διαιωνίζεται και μεταφέρεται από γενεά σε γενεά.
 
Όλη η ευλογία τού Αποστόλου Βαρνάβα να είναι μαζί με όλο τον κυπριακό λαό, αφού ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ο δικός μας προστάτης, ο προστάτης τής πατρίδας και όλου τού κόσμου», κατέληξε χαρακτηριστικά.
® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς


 

Back To Top