Σειρά ημερίδων με θέμα “Η Εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821”
Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 4 Σεπτεμβρίου 2021, ακόμη μια ημερίδα στη σειρά των ημερίδων με γενικό τίτλο “Η Εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821” που διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ενώ μεταδόθηκε απευθείας από τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.
Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Κύπρος μετείχε ψυχή τε και σώματι στον αγώνα της παλιγγενεσίας του γένους. Δεν είχε όμως παράλληλη πορεία με το υπόλοιπο του Ελληνισμού. Ήταν θαύμα η κατάκτηση της ελευθερίας και της δημιουργίας του νέο-Ελληνικού Κράτους. Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός όμως που παρέμεινε εκτός δέχθηκε τη βάρβαρη γενοκτονία». Ευχαρίστησε επίσης τους διοργανωτές της ημερίδας ευχήθηκε, η συμβολή της για το τιμώμενο γεγονός να αποβεί χρήσιμη και ωφέλιμη. δείτε τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου εδώ
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο έντιμος Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης ο οποίος, χρησιμοποιώντας τον στίχο «να τη πετιέται από ‘ ξαρχής…» από το τραγούδι του άρτι αποβιώσαντος μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη «Τη Ρωμιοσύνη μην τη κλαίς» ανέφερε πως πάντοτε όλα ξεκινούσαν από την Ορθοδοξία και την Εκκλησία. Όλοι οι αγώνες του έθνους είναι συνυφασμένοι με αυτά τα δύο και αποτελεί χρέος μας να τα διαφυλάξουμε ακόμα και σήμερα ως κόρη οφθαλμού.
«Την εκκλησία και τα μάτια μας», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι Τούρκοι το 1821, γνώριζαν πολύ καλά πως εξουδετερώνοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες, δεν θα είχαν πολλά προβλήματα στα κακόβουλα σχέδια τους, γι’ αυτό και υπήρξε ως συνεπακόλουθο η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου. Εξήρε επίσης την ανάγκη οι διάφοροι φορείς να στηρίξουμε και να κρατήσουμε τους νέους μας κοντά στην Εκκλησία, πλησιάζοντάς τους μέσα σ’ όλους αυτούς τους πειρασμούς των ημερών μας. Ο Δήμαρχος που χαρακτηρίζεται από πολλούς πολιτικός οδοστρωτήρας, δεν «μάσησε» τα λόγια του και από το βήμα του Συνεδρίου, άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του καλώντας τους να εμπνευστούν και να κατανοήσουν πως Εκκλησία και τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα, είναι μαζί, για να μπορούμε να έχουμε πατρίδα, Ελληνισμό, Ρωμηιοσύνη.
Ακολούθησαν οι πρώτες τρεις αξιόλογες εισηγήσεις από τους Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, Δρ Γιώργο Κάκκουρα και κ. Παρασκευά Σαμάρα, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν το θέμα της ένταξης νέων αγίων στο εορτολόγιο της Εκκλησίας Κύπρου, η ζωή, το έργο και η τιμή των Κυπρίων νεομαρτύρων και στα δεινά που υπέστη ο λαός της Κύπρου κατά την ζοφερή περίοδο της Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας.
Στο δεύτερο σκέλος της ημερίδας, ο Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αοιδήμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και στην συμβολή του στην εκπαιδευτική αναγέννηση τον 19ο αιώνα, ο Δρ Λεωνίδας Γαλάζης στην προσφορά του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, ενώ τέλος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λύδρας κ. Επιφάνιος, παρουσίασε μια επισταμένη εισήγηση μέσα από ποιητική αναφορά στην απόδοση αγιότητας στους μάρτυρες.
Επακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των παρακολουθούντων συνέδρων και έγινε η λήξη της ημερίδας.
© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Διάκονος Μάριος Ανδρέου