Πνευματική Διακονία – Τεύχος 35«Ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή». Η κρίση της πανδημίας»
Κυκλοφόρησε το 35ο τεύχος του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Το παρόν τεύχος με τίτλο «”Ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή”. Η κρίση της πανδημίας», έχει ως κεντρικό θέμα την πανδημία του κορωνοϊού με την πρωτόγνωρη και πολύπλευρη κρίση που αυτή έχει προκαλέσει, η οποία σαφώς δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη ζωή της Εκκλησίας.
Το πρώτο κείμενο, του καθηγητή Πέτρου Καραγιάννη, αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση σχετικά με την νόσο Covid-19 με αναφορά και στο ζήτημα των εμβολίων, στηριζόμενο σε έγκυρα ιατρικά δεδομένα και μελέτες.
Το δεύτερο άρθρο, των καθηγητών Σωτηρίου Δεσπότη και Βασιλείου Φανάρα, αναφέρεται στο ζήτημα της επίδρασης της πανδημίας στη θρησκευτικότητα. Γίνεται αναφορά στη σχέση ανάμεσα στη διάδοση του Χριστιανισμού και την ύπαρξη λοιμών κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα μέσα από ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα εξετάζει την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στη θρησκευτικότητα σήμερα μέσα από τα δεδομένα εμπειρικής έρευνας σε φοιτητές.
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Marie-Hélène Congourdeau αναφέρεται στη μαύρη πανώλη του 14ου αι. που έπληξε και την Κωνσταντινούπολη. Επισημαίνονται οι θέσεις του αγίου Αναστασίου Σιναΐτου που εκφράζουν την ορθόδοξη παράδοση. Οι επιδημίες είναι αποτέλεσμα φυσικών αιτιών. Η πρόνοια όμως του Θεού είναι έκδηλη τόσο μέσα από την παροχή τρόπων καταπολέμησής τους μέσω της ιατρικής επιστήμης, ενώ υπάρχει και η πνευματική ωφέλεια μέσα από την προοπτική της μετάνοιας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος αναφέρεται στις «παθογένειες» και την προβληματική στάση των «αρνητών», τόσο στην κοινωνία ευρύτερα όσο και στον εκκλησιαστικό χώρο ειδικότερα. Την κατάλληλη νοοτροπία και στάση απέναντι στη πανδημία περιγράφει στο επόμενο κείμενο ο ψυχίατρος και καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός.
Το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τη μετάδοση της θείας ευχαριστίας εν μέσω της πανδημίας εξετάζει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου μέσα από παραδείγματα εκκλησιαστικής οικονομίας, ενώ ο καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας επισημαίνει τη γενικότερη ποιμαντική ευθύνη της Εκκλησίας. Το κείμενο του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου προσφέρει μία κοινωνιολογική προσέγγιση στο θέμα. Τέλος, ο καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος, μέσα από το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής τονίζει τη σημασία της προστασίας η πρόληψης απέναντι στην ασθένεια, διότι δεν αποτελεί μόνο προσωπικό αλλά και κοινωνικό ζήτημα, καθώς το προσωπικό όφελος εκφράζεται με τη χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον.
Στο δεύτερο μέρος του τεύχους παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα, μέσα από τη λειτουργική ζωή, το έργο και τις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως.
Το νέο τεύχος της «Πνευματικής Διακονίας» σε έντυπη μορφή μπορεί κανείς να βρει από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και -προσεχως- από τους Ιερούς Ναούς Μητροπόλεως. Διατίθεται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στο Πνευματική Διακονία – Τεῦχος 35 Ἀφιέρωμα «Ἀσθενεῖ τό σῶμα, ἀσθενεῖ μου καί ἡ ψυχή». Ἡ κρίση τῆς πανδημίας»