Κυριακή Ε’ Λουκά στην ενορία Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό
Στον μεγαλοπρεπή ιερό Παναγίας της Χρυσαϊφυλιώτισσας στη Λεμεσό, κτίσμα του έτους 1968 επί Μητροπολίτου Κιτίου Ανθίμου, τέλεσε το μυστήριο της θείας ευχαριστίας και κήρυξε το θείο λόγο την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
Τον Πανιερώτατο υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο ιερατικώς προϊστάμενος Πρωτ. Ανδρέας Κακκουλλής και ο εκ των συνεφημερίων του, Πρεσβ. Αλέξανδρος Γκόρτσης.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου. Μια «δύσκολη» παραβολή που εκφώνησε ο Ιησούς Χριστός, καθ’ ότι στην διάρκεια των αιώνων, διαπιστώνει κανείς μια πλούσια ερμηνευτική τόσο από τους πατέρες της Εκκλησίας, όσο και από σύγχρονους θεολόγους για την συγκεκριμένη περικοπή. Οι μετρήσεις για τον πλούτο της ανθρωπότητας έδειξαν ότι, το 1 με 1/2 % είναι συγκεντρωμένο σε ανθρώπινα χέρια και αυτοί απασχολούν ούτε το 1% των ανθρώπων για να χειρίζονται τον πλούτο που κατέχουν στα χέρια τους. Έχει γίνει και γίνεται προσπάθεια με την εφαρμογή διαφόρων συστημάτων (καπιταλιστικό, σοσιαλιστικό κ.ο.κ) να εναρμονίσουν, είη δυνατόν αυτή την άδικη κατανομή του πλούτου, όμως δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να το επιτύχουν.
Ο Κύριος με την παραβολή του αυτή, επιθυμεί να καταργήσει το χάσμα το οποίο υπάρχει μεταξύ πλουσίων και φτωχών, προτείνοντας κάτι εκτός του ανθρώπινου πλαισίου, μια «ουτοπία», έτσι θα μπορούσε να το κατανοήσει ο ανθρώπινος νους, γιατί ο Ιησούς Χριστός με αυτή την προοπτική θέλει να υποδείξει σ’ εμάς ότι η ζωή μας δεν είναι από τη στιγμή της γέννησης έως τον θάνατό μας, αλλά επεκτείνεται, συνεχίζεται. Ο άνθρωπος (εξαιτίας των συστημάτων αυτών) περιορίζεται μέσα στη ζωή του στον κόσμο και δεν έχει καταφέρει να διδαχθεί από την καθημερινότητα ή και την πραγματικότητα της ζωής και του θανάτου ότι, ο θησαυρισμός πλούτου αποτελεί ματαιοδοξία. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο της όποιας λύσεως για την υπέρβαση του χάσματος δημιουργείται.
Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι κάτι ξένο σ’ εμάς αφού την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αυτή επέφερε, αναγκαστήκαμε στη σύσταση κοινωνικών παντοπωλείων ή ακόμα και τώρα με την κρίση του covid, που υπάρχει απώλεια εργασίας, εισοδημάτων, οικογένειες δυσκολίες που δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ο Ιησούς Χριστός και πάλι μας δίνει τον τρόπο του πως μπορούμε να καλύψουμε αυτό το χάσμα, πως να γίνει η διαχείριση όταν κάποιος κατέχει κάποιο πλούτο. Θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες αρχές στη ζωή του. Η πίστη στον Θεό, η αγάπη προς τον συνάνθρωπό και βεβαίως η προοπτική της αιώνιας ζωής, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. ακολουθεί όλο το κήρυγμα του Πανιερωτάτου στο σχετικό βίντεο
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος προέστη του ενιάμηνου μνημοσύνου του μακαριστού αδελφού του Παναγιώτη Καραγιάννη.
© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς