Εορτή Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Η Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία συναντάται σήμερα και αύριο στον οικουμενικό – παγχριστιανικό εορτασμό της μνήμης των δύο κορυφαίων αποστόλων του Χριστού, του Πέτρου και του Παύλου.
Ο Απόστολος Πέτρος, ένα από τα κορυφαία μέλη της Εκκλησίας που παρεπιδημούσε στη Ρώμη, έγινε ο κυριότερος στόχος των διωκτών. Γι’ αυτό και έκρινε σκόπιμο να φύγει κρυφά από την πόλη και να γλιτώσει. Καθώς βάδιζε βιαστικά την περίφημη Απία οδό είδε μπροστά του τον Κύριο, ο Οποίος τον ρώτησε «Quo Vadis?» δηλαδή «που πηγαίνεις;». Τότε ο ένθερμος Απόστολος κατάλαβε πως η φυγή του αυτή ισοδυναμούσε με νέα άρνηση του Χριστού. Γι’ αυτό με δάκρυα στα μάτια γύρισε πίσω και συνελήφθη και καταδικάστηκε σε σταυρικό θάνατο. Όταν οδηγήθηκε στο μαρτύριο παρακάλεσε τους δημίους του να τον σταυρώσουν ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω, διότι όπως είπε δεν θεωρούσε τον εαυτό άξιο να σταυρωθεί σαν τον αγαπημένο Δάσκαλο και Θεό του! Έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Χριστό, το δε αγιασμένο λείψανό του το περιμάζεψαν οι πιστοί και το έθαψαν σε τόπο έξω από την πόλη. Η σεπτή του μνήμη εορτάζεται στις 29 Ιουνίου, μαζί με τον κορυφαίο απόστολο Παύλο.
Ο Απόστολος Πέτρος έγραψε δύο Καθολικές Επιστολές. Αυτές, η μεν πρώτη απευθύνονταν στους Χριστιανούς του Πόντου, της Γαλατίας, της Καππαδοκίας, της Ασίας και της Βιθυνίας, η δε δεύτερη σε όλους τους Χριστιανούς. Μέσα από αυτές προσπαθεί να στηρίξει τους πιστούς στις θλίψεις που υφίστανται εξ’ αιτίας της πίστη των στον Ιησού Χριστό. Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε στη γη, αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολός Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία μας χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως τον «Πρώτον μετά τον Ένα», δηλαδή τον σημαντικότερο άνδρα επί γης μετά τον Χριστό και ως το «πολύτιμο σκεύος Χριστού». Δίκαια, διότι ο μέγας αυτός Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας της. Αυτός είναι ο ουσιαστικός θεμελιωτής Της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης.
Σε κάθε γωνιά της υφηλίου, στις πόλεις και στην ύπαιθρο, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στη Σιλίστρα, στην Πάφο κ.α, τιμάται με λαμπρότητα η ιερά μνήμη τους.
Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επ’ ονόματι των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων τιμάται ο ενοριακός ιερός ναός της κοινότητας Αυγόρου όπου από τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται ιερές ακολουθίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.
Το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Ιουνίου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας και ιερών λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της κοινότητας.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τους εφημερίους του ναού Πρεσβ. Χριστόδουλο Παπαϊωάννου, Χρίστο Κούλενδρο, τον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεσβ. Νικόλαο Παπαντωνίου ως και τους διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Μάριο Ανδρέου.
Στο ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι εφησυχάζοντες αιδ/τοι Πρωτ. Ιωάννης Χρυσοστόμου και Οικον. Δημήτριος Ταλιαδώρος.
Στον εμπνευσμένο λόγο του ο Μητροπολίτης Βασίλειος, αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία των εορταζομένων Αποστόλων οι οποίοι υπέστησαν διωγμούς, λιθοβολισμούς και σκληρά βασανιστήρια για την αγάπη του Χριστού και τη διδασκαλία του λόγου Του. Ο Απόστολος Παύλος αξιώθηκε της χάριτος του Θεού, ν’ ανέλθει μέχρι τρίτου ουρανού και ν ακούσει άρητα ρήμματα τα οποία ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει, περί του Θεού και περί όλων εκείνων τα οποία περιγράφει στις επιστολές του.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη θαυμαστή μεταστροφή του Σαούλ από διώκτη του Χριστιανισμού σε κήρυκα των Εθνών και του ευαγγελίου. Εάν πραγματοποιήσει κάποιος μια ανασκόπηση της ιστορίας του Χριστιανισμού από την εποχή που ο Χριστός δίδαξε το Ευαγγέλιό Του μέχρι και τις μέρες, θα διαπιστώσει ότι, ο διωγμός του Ευαγγελίου του Χριστού, δεν περιορίστηκε μόνο στον Απόστολο Παύλο ή στους Αποστόλους του αλλά και στον ίδιο τον Ιησού Χριστό, ο οποίος οδηγήθηκε στον σταυρικό θάνατο. Οι διωγμοί που υπέστησαν οι Χριστιανοί τους 3 πρώτους αιώνες, άφησαν νέφος μαρτύρων, εκείνων που δέχθηκαν πολυποίκιλα βασανιστήρια και τον μαρτυρικό θάνατο
Και σήμερα στις μέρες μας υπάρχουν διώκτες του Χριστιανισμού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μέσα στα σύγχρονα μέσα όπου βλέπουμε να γράφουν εναντίον του Χριστιανισμού, της Εκκλησίας, των ανθρώπων των Αγίων ακόμα και εναντίον του ίδιου του Θεού. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον όπου άνθρωποι που κινούνται από αλλότρια συμφέροντα και ιδεολογίες γράφουν και υποσκάπτουν τα θεμέλια του Χριστιανισμού, της κοινωνίας, της Εκκλησίας της πίστης μας. Τα παρατηρούμε να συμβαίνουν και από ανθρώπους που κατέχουν κάποια θέση, οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν την πίστη που έχουμε προς τον Θεό. Έχουμε καθήκον, να σταθούμε εδραίοι στην πίστη μας, δεν πρέπει την εγκαταλείψουμε, γιατί είναι η πίστη που σώζει τον άνθρωπο, τον οδηγεί στην αγιότητα προς τη σωτηρία, στην άμεσο σχέση με τον Θεοό, τον οδηγεί να γίνει μέτοχος της βασιλείας του Θεού.
Γι’ αυτό ο Θεός είπε και θα το επαναλαμβάνει σε κάθε εποχή στον καθένα απ’ όλους αυτούς “σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν”. Αντί να διώκουμε την πίστη, καλούμαστε να την καταστήσουμε καθημερινό μας βίωμα για να έχουμε τη χάρη των Αποστόλων και την σωτηρία που ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να προσφέρει σε κάθε άνθρωπο.