Εόρτια Εσπέρια για τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου και προχείριση νέου πνευματικού
Εν πληθούση Εκκλησία τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.
Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από το ιερατείο της πόλεως του Παραλιμνίου και τους διακόνους της Μητροπόλεως.
Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Ταξίαρχος Λουκάς Χατζημιχαήλ μετά των εριτίμων συζύγων των, ο θρονικός επίτροπος Δημήτριος Σκάρος και τοπικοί φορείς. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν ο χορός των ιεροψαλτών του ναού.
Πριν το πέρας του Εσπερινού ο Πανιερώτατος προχείρισε σε πνευματικό τον εκ των εφημερίων του ιερού ναού Πρεσβύτερο Πολύβιο Λαμπρινίδη, στον οποίο είχε προηγουμένως γνωστοποιήσει την απόφασή του.
Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Βασίλειος επανέλαβε τον λόγο του Κυρίου «Ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι» (Μτθ. 9:37), συμπληρώνοντας πως, ελάχιστοι είναι όσοι επιθυμούν να εργαστούν στον αμπελώνα του Κυρίου. Εξήρε το ήθος και την παραδειγματική πολιτεία του πατρός Πολυβίου, ανασύροντας στη μνήμη του την προσωπική τους γνωριμία από παλαιών ετών κατά τη διακονία τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ως Χωρεπίσκοπος μεν και διάκονος δε, εκφράζοντας συνάμα την βεβαιότητα πως θ’ ανταποκριθεί επάξια στο κάλεσμα αυτό του Θεού. Ανέφερε επίσης την Παύλεια υπόδειξη του θεορρήμονος Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην προς Γαλάτας Επιστολή του «υμείς οι πνευματικοί καταρτίζετε τον τοιούτον εν πνεύματι πραότητος» (Γαλ.6:1) δια μέσου της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της πίστης που αποτελούν καρπό του Αγίου Πνεύματος.
Σε έντονο ύφος και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ποιμαντικής ευθύνης που του ανέθεσε η Εκκλησία για τη διαποίμανση των πιστών στην επαρχία του, δεν δίστασε να «φωτογραφήσει» ορισμένους κληρικούς που με την διακονία τους και τη συμπεριφορά τους μέσα στην Εκκλησία, προκαλούν σύγχυση στους πιστούς, αναστατώνουν τη ζωή της Εκκλησίας και αντί η Εκκλησία να είναι ο χώρος που ο πιστός θα βρει την ηρεμία, ούτω ώστε να μπορέσουν να συνενωθούν με τον Χριστό, οδηγούμαστε σε δικούς μας «Χριστούς».
Ο χώρος της εξομολόγησης «δεν είναι χώρος απόκτησης οπαδών, δεν ο χώρος για να δίνουμε συμβουλές οι οποίες αντιτίθενται με το περιεχόμενο του ευαγγελίου του Χριστού, ούτε τέλος ο χώρος να δίνουμε την εντύπωση ότι ο καθένας κηρύσσει διαφορετικό Ιησού Χριστό. Ένας είναι ο Χριστός, ένα το Ευαγγέλιο, μία η Πίστη και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως η κλίση προς ένα πνευματικό είναι μια διακονία την οποία αναθέτει ο Επίσκοπος κάθε επισκοπής. Εάν διαπιστώσει την ύπαρξη λαθών και παρεκκλίσεων έχει κάθε δικαίωμα ν’ αφαιρέσει αυτό το διακόνημα από εκείνον που το λαμβάνει, κρούωντας έτσι το καμπανάκι στους υπόλοιπους κληρικούς-πνευματικούς της επαρχίας του και αλλαχού στην Κύπρο και το εξωτερικό, επιφυλάσσοντας το κανονικό δικαίωμά του μέσω και της Ιεράς Συνόδου να προβεί σε όσες ενέργειες χρειάζονται προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν φαινόμενα κληρικών που μεταφέρουν ιδεολογίες και απόψεις πνευματικών τους που υπάγονται σε άλλη εκκλησιαστική επαρχία, αγνοώντας κατάφορα τις υποδείξεις και συμβουλές του οικείου τους Επισκόπου.
Κατά παρόμοιο τρόπο στην περίοδο του κορωνοϊού σε ποιμαντορική εγκύκλιό του προς τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως τον Αύγουστο του 2020, ο Πανιερώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων “Επαινώ όλους εκείνους που ζητούν την πνευματική συμβουλή του Επισκόπου τους και δεν προσφεύγουν σε αλλότριους ποιμένες, που, κατά την ρήση του Κυρίου, δεν εισέρχονται διά της θύρας εις την αυλήν των προβάτων, αλλά, ως κλέπτες, «αναβαίνουν αλλαχόθεν» (βλ. Ιω. 10, 1), γιατί η αντιμετώπιση των πνευματικών κρίσεων και οποιωνδήποτε ζητημάτων πρέπει να γίνεται με αρμονική συνεργασία με τον ταχθέντα υπό του Κυρίου ποιμένα. Αυτό αποτελεί κανόνα απαράβατο όπως τον όρισαν οι Άγιοι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην προς Εβραίους Επιστολή: «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο» (Εβρ. 13, 18). Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος είναι ακόμα πιο κατηγορηματικός στο θέμα αυτό. «Καλῶς ἔχει θεὸν καὶ ἐπίσκοπον εἰδέναι. Ὁ τιμῶν ἐπίσκοπον ὑπὸ θεοῦ τετίμηται· ὁ λάθρα ἐπισκόπου τι πράσσων τῷ διαβόλω λατρεύει» (Ιγνατίου Θεοφόρου, Επιστολή προς Σμυρναίους). ολόκληρη η εγκύκλιος βρίσκεται δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Ι.Μ.
(επανερχόμενοι)
Αυτό αποτελεί την λεγόμενη «εισπήδηση» κατά την εκκλησιαστική ορολογία, την παρέμβαση δηλαδή στα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα μιας άλλης επαρχίας την ευθύνη των οποίων έχει ο επίσκοπος της. Μέσα στην Εκκλησία οφείλει να υπάρχει η τάξις και δεν επιτρέπονται αυτές οι αντικανονικές πράξεις, επεσήμανε.
Ευχήθηκε τέλος στον πατέρα Πολύβιο το βάρος που του εναπέθεσε η Εκκλησία σήμερα στους ώμους του, να το διακονήσει με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ούτως ώστε να καταστεί άξιος να καταρτίζει αυτόν που θα προσέρχεται κοντά του κατά την προτροπή του Απ. Παύλου με πνεύμα πραότητας, αλήθειας και αγάπης. Αυτά αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να εφαρμόζουμε, ούτως ώστε ένας άνθρωπος που προσέρχεται στο μυστήριο της ιεράς εξομολόγησης να λάβει αυτή τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για να μπορέσει να οδηγηθεί στην ένωση με τον ίδιο τον Χριστό.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο τιμηθείς, με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την εμπιστοσύνη την οποία του επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια, με την πρόνοια του οποίου τα τελευταία οκτώ διακονεί στην ενορία του Αγίου Δημητρίου. Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε προς τους υπόλοιπους κληρικούς της πόλεως του Παραλιμνίου με τους οποίους εργάζεται όχι ανταγωνιστικά αλλά συνεργατικά και έτσι επιθυμεί να παραμείνει η διακονία του μέχρι τέλους για να διακονήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την πόλη του Παραλιμνίου.
Διαβεβαίωσε πως το λειτούργημα αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αιτία αναπτύξεως ακραίων και ζηλωτικών θέσεων μέσα στην Εκκλησία. Απένειμε τέλος τον δίκαιο έπαινο προς τον Δήμαρχο της πόλης ο οποίος κατά τα έτη της δημαρχίας του στήριξε όλες τις ενορίες του Παραλιμνίου και η συνεργασία Εκκλησίας-τοπικής αρχής υπήρξε υποδειγματική και εποικοδομητική.
Με την ευκαιρία της πανηγύρεως τιμήθηκαν διατελέσαντα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για τη πολυετή προσφορά και διακονία τους στην ενορία του Αγίου Δημητρίου.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας στις οδούς γύρω από τον ναό.
©®pndiaconia.imconstantias