skip to Main Content

Χειροτονία νέου διακόνου στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, τελέστηκε σήμερα Σάββατο του Ακαθίστου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

 

Τον Πανιερώτατο πλαισίωσαν οι αιδ/τοι Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Οικ. Χρίστος Γιώργαλλος, Οικ. Ιωάννης Κυπριανού, Οικ. Φίλιππος Φιλίππου, Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος, Αναστάσιος Ισαάκ, Πρεσβ. Φίλιππος Φιλίππου, Νικόλαος Παπαντωνίου και οι Διάκονοι Επιφάνιος και Λάμπρος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης τον θεολόγο Βαρνάβα Μίσιη.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, στάθηκε στο Αποστολικό αναγνώσματα της ημέρας (Εβρ. 9:1-7), το οποίο αποτελεί μια σύγκριση του λειτουργικού τυπικού της συναγωγής σε σχέση με το αντίστοιχο το οποίο διαδέχθηκε την Παλαιά Διαθήκη, που είναι η Καινή Διαθήκη του Ιησού Χριστού. Ο Απόστολος Παύλος κάνει μια εκτενή ανάλυση των διατάξεων αυτών, ακόμα και της αρχιτεκτονικής του ναού με «το καταπέτασμα» που χώριζε τον κυρίως ναό από τα «Άγια των Αγίων», τον τόπο που τελούσαν τις ακολουθίες της Παλαιάς Διαθήκης οι ιερείς του νόμου.

Με την μετάβασή μας στην Καινή Διαθήκη, ο Απόστολος Παύλος κάνει τη σύγκριση αυτού του τελετουργικού με το τελετουργικό το οποίο εφαρμόζεται πλέον με την έλευση και τη θυσία του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός απέθανε «άπαξ» διαπαντός χωρίς πλέον να υπάρχει ανάγκη συνεχούς θυσίας ζώων στο θυσιαστήριο το οποίο βρισκόταν έξω από τη συναγωγή.

Σ’ εμάς, τα «Άγια των Αγίων» είναι το ιερό βήμα, η Αγία Τράπεζα όπου τελείται η αναίμακτος θυσία και το αίμα του Ιησού Χριστού δεν καθαρίζει απλώς το σώμα μας, αλλά το «αίμα και το ύδωρ», το βάπτισμα και η θεία Ευχαριστία, είναι το καθάρσιο των αμαρτιών για να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μέλη της αιώνιας βασιλείας του Θεού.

Προσφωνώντας τον υποδιάκονο Βαρνάβα, του υπέμνησε το κάλεσμα του κληρικού ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στο ιερό θυσιαστήριο μετέχοντας της ιερωσύνης, μετέχει στην υπογραφή της νέας διαθήκης που συνήψε ο Θεός με τη θυσία του Ιησού Χριστού και με όλο το ανθρώπινο Γένος.

Ο αιώνιος Λόγος του Θεού, οδηγήθηκε στον σταυρικό θάνατο αλλά και μας δίδαξε τον τρόπο της σχέσεώς μας τον Θεό, τον τρόπο συμπεριφοράς μας, ούτως ώστε να μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε την υπακοή στο επίταγμα του Ιησού Χριστού προς τους πρωτοπλάστους και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Λειτουργώντας τον πιστό λαό του Θεού συνέχισε, οδηγώντας τον εαυτό μας και αυτούς μέσα από τα μυστήρια, τη διδασκαλία του ευαγγελίου του Χριστού και μέσα από το παράδειγμα της ζωής μας, να γινόμαστε εκείνοι που προπορευόμαστε του λαού του Θεού για να τον οδηγήσουμε στην είσοδο της ουράνιας βασιλείας του Θεού.

Ευχήθηκε τέλος, η χάρη του Αγίου Πνεύματος, να αναπληρώσει όλα τα ελλείποντα και να του προσφέρει τη δύναμη να διακονήσει αυτό το μεγάλο μυστήριο της Καινής Διαθήκης του Χριστού για να προσφέρουμε και εμείς την πνευματική συμπαράσταση στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος δοκιμάζεται με τις όποιες δυσκολίες και τις όποιες πνευματικές και υλικές ανάγκες.

Στην αντιφώνησή του ο νέος διάκονος, απένειμε ευχαριστία προς τον Τρισάγιο Θεό, για τη σημερινή προσωπική του Πεντηκοστή, δίδοντας παράλληλα υπόσχεση να υπηρετήσει την ιστορική και μαρτυρική Επισκοπή Κωνσταντίας με όλες του τις δυνάμεις και ικανότητες.

Λαμβάνοντας αφορμή από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην κοινωνία, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνθήκες στις οποίες πρόκειται να ζήσουν οι επερχόμενες γενιές, ποιες δυσκολίες και προκλήσεις θ’ αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και με ποια εφόδια τα οπλίζουμε για ν’ ανταπεξέλθουν. Το μυστήριο της ιερωσύνης τόνισε, δόθηκε από τον Θεό, ώστε σε κάθε εποχή, όποια προβλήματα και ζητήματα απασχολούν την ανθρωπότητα, να υπάρχουν αυτοί οι καθοδηγητές, συμπαραστάτες και βοηθούς δίπλα σε κάθε άνθρωπο.
Ευχήθηκε η χάρις του Αγίου Πνεύματος, να τον βοηθήσει στην νέα πορεία που ξεκινά, ώστε ν’ αποτελέσει καλό παράδειγμα, πρώτα για τα δικά του παιδιά και στη συνέχεια για την κοινωνία.

Ευχαρίστησε τέλος τον σεπτό μας ποιμενάρχη για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε προς τα μέλη της οικογένειάς του, τους γονείς του και προς όσους συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην κατά Θεόν ανατροφή του και πνευματική του πορεία αλλά και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ο π. Βαρνάβας κατάγεται από την τουρκοκρατούμενη σήμερα κοινότητα της Άχνας και το Αυγόρου. Σπούδασε την ιερά επιστήμη της θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου. Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια την κοινότητα του Wood Green στην Κυπριακή παροικία Λονδίνου, ενώ με την επιστροφή του στην Κύπρο, διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι έγγαμος κληρικός και έχει 3 παιδιά. Θα διακονεί στον προσκυνηματικό ιερό ναό Παναγίας Τραχιάς Άχνας.

Εμείς ευχόμαστε στον π. Βαρνάβα, καλή και ευδόκιμο διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου και στην τοπική μας Εκκλησία. Άξιος!

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top