Μνήμη Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου
του Διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου
Συμπληρώνονται αύριο Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022, σαράντα ημέρες από την άωρο κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου.
Ενός επιφανούς εκκλησιαστικού ανδρός που κοσμούσε την Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενός ανθρώπου με οξύτητα πνεύματος και θεολογική ευστροφία.
Για την λιπαρά μόρφωση, την ακαταπόνητη εργατικότητα και προσφορά του εκλιπόντος Ιεράρχου στα δι-εκκλησιαστικά δια-χριστιανικά φόρουμ διαλόγου, έχουν γραφεί και ενδεχομένως, να δημοσιευθούν στο μέλλον ακόμη περισσότερα.
Στις λίγες αυτές γραμμές, ως μια οφειλόμενη τιμή, θ΄ αναφερθώ με πολλή συντομία, σε δύο σημεία της πληθωρικής προσωπικότητας του Μητροπολίτου Γενναδίου: το ανεξίκακο του χαρακτήρα του και την πιστότητά του προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Τον Σεβασμιώτατο είχα την ιδιαίτερη ευλογία να γνωρίσω το έτος 2013 σε μια από τις επισκέψεις του στην Ιερά μας Μητρόπολη. Βεβαίως ο ίδιος, επισκεπτόταν συχνά την πατρίδα μας, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και συναντήσεις των επιτροπών θεολογικού διαλόγου που φιλοξενήθηκαν από την Εκκλησία της Κύπρου.
Με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου το 2015 και την ένταξη του στο ακαδημαϊκό προσωπικό ως επισκέπτου Καθηγητού διδάσκοντας το μάθημα του Κανονικού Δικαίου, συνδεθήκαμε έτι περισσότερο αφού αποτέλεσα τρόπον τινά τον «σύνδεσμο» στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του έναντι της Σχολής και άλλων σχετικών θεμάτων.
Ο αείμνηστος προερχόταν από ευγενή οικογένεια με σπάνια καλλιέργεια, γεγονός που διέκρινε κανείς στις αρετές και τα χαρίσματα του χαρακτήρα του. Προσηνής, ανεξίκακος, μεγαλόθυμος, μειλίχιος, πνευματώδης, οξυδερκής, διαλεκτικός, φορέας ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας σε συνάρτησή με τη θεολογικές του γνώσεις, κατάφερνε πάντοτε να κερδίζει τον συνομιλητή του είτε τους διαχριστιανικούς διαλόγους είτε αλλαχού.
Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος διαμόρφωνε πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός, ένα πρότυπο το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη στη σημερινή πολύβουη καθημερινότητα ένεκα της παρουσίας μέσα στη ζωή της εκκλησίας διαφόρων φαινομένων «νεοπατερισμού, ψευδοπροφήτων, γεροντισμού, ευσεβισμού κ.ο.κ» που επιδιώκουν να εισαγάγουν μία αρρωστημένη θρησκευτική αντίληψη και να νοθεύσουν τον ευαγγελικό λόγο.
Άριστος και επιδέξιος χειριστής της ελληνικής γλώσσας (ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής), πολυγραφότατος, αποδοκίμαζε και στηλίτευε τα προαναφερθέντα φαινόμενα πάντοτε με ευγένεια. Η διαρκής συνομιλία μας, για εύρος θεμάτων, εκκλησιαστικών και μη, υπήρξε πάντοτε ωφέλιμη και εποικοδομητική, ένα «βιωματικό σχολείο μάθησης».
Διαβάζουμε σ’ ένα από τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης: «Ἀνὴρ πεπαιδευμένος ἔγνω πολλά, καὶ ὁ πολύπειρος ἐκδιηγήσεται σύνεσιν. Ὅς οὐκ ἐπειράθη ὀλίγα οἶδεν, ὁ δὲ πεπλανημένος πληθυνεῖ πανουργίαν». (Σοφία Σειράχ 34: 9-10). Μπορούμε με βεβαιότητα ν’ αποδώσουμε τον λόγο αυτό και για την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Γενναδίου.
Η πιστότητα προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και στην ορθόδοξη εκκλησιολογία.
Όντας γνώστης και καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, ο μακαριστός Ιεράρχης, δεν μπορούσε και δεν έμενε ποτέ αμέτοχος απέναντι των επιβουλών και επιδιώξεων όσων διαχρονικά πολεμούν και σφετερίζονται το ρόλο και τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιχειρώντας να πλήξουν τα εκκλησιολογικά θέσμια.
Ο Απόστολος Παύλος νουθετώντας τους πρεσβυτέρους της Εφέσου και κατ’ επέκταση τους ποιμένες σε κάθε εποχή, εφιστά την προσοχή «Προσέχετε οὖν ἑαυτοῖς καὶ παντὶ τῷ ποιμνίῳ ἐν ᾧ ὑμᾶς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον ἔθετο ἐπισκόπους, ποιμαίνειν τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ, ἣν περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου αἵματος. ἐγὼ γὰρ οἶδα τοῦτο, ὅτι εἰσελεύσονται {μετὰ τὴν ἄφιξίν μου} λύκοι βαρεῖς εἰς ὑμᾶς μὴ φειδόμενοι τοῦ ποιμνίου· καὶ ἐξ ὑμῶν αὐτῶν ἀναστήσονται ἄνδρες λαλοῦντες διεστραμμένα τοῦ ἀποσπᾶν τοὺς μαθητὰς ὀπίσω αὐτῶν. (Πραξ. 20: 28-30). Ανέκαθεν η Εκκλησία δεχόταν και «εξ οικείων τα βέλη», τα οποία οι κατά τόπους ιερές Σύνοδοι με τη συμβολή πεπειραμένων επί των θεμάτων προσώπων καλούνταν να επιλύσουν. Ένας απ’ αυτούς, ήτο και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Γεννάδιος.
Επιπρόσθετα, η αγάπη και πιστότητά του προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα σεβάσματα της Ρωμιοσύνης υπήρξε υποδειγματική, γεγονός που το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι κατά τις επισκέψεις μας εκεί, δεχόμενοι αβραμιαία φιλοξενία από τον ίδιο και τους καλούς συνεργάτες του.
Αναμφίβολα, προσωπικότητες του βεληνεκούς του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου, δύσκολα συντίθενται. Όμως καθώς η ζωή της Εκκλησίας και του ανθρώπινου βίου συνεχίζεται, καλούμαστε, έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο που άφησε, να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το δρόμο της σωτηρίας του ευαγγελίου.
Ας είναι αιωνία και επ’ ευλογίαις η μνήμη του.