Τελευταία μέρα εργασιών του Ϛ’΄ Διεθνούς Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας
Έληξαν την Τετάρτη, 4η Μαΐου 2022 με επιτυχία και συμμετοχή από κληρικούς, εκπαιδευτικούς – καθηγητές, φοιτητές και σπουδαστές της Θεολογικής επιστήμης, μαθητές αλλά και απλό κόσμο, οι εργασίες του Ϛ’΄ κατά σειρά Διεθνούς Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».
Το φετινό Συνέδριο με γενικό θέμα «Η τιμή Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο» ήταν αφιερωμένο στη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών (2007 – 2022) από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, στον οποίο η Εκκλησία Κύπρου οφείλει την αποκατάσταση της κανονικής δομής της με την ανασύσταση των αρχαίων μητροπόλεων και επισκοπών της, 800 περίπου χρόνια μετά την κατάργησή τους κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
Κατά τις δύο τελευταίες συνεδρίες, στο μεν πρώτο μέρος έγινε αναφορά σε Ιεράς Μονές και ναούς αφιερωμένους στον Τίμιο Σταυρό από τους Αρχιμ. Δημητριανό Πέτσα Ιστορικό, Θεολόγο, Χρίστο Κυριακίδη Δρ Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας και αναπληρωτή έφορο του κρατικού αρχείου Κύπρου, Πρωτ. Μιχαήλ Βοσκό, θεολόγο και Δρ Χρίστο Αργυρού Δρ Φιλοσοφίας, Καθηγήτη Μ.Ε
Στο δεύτερο μέρος εξετάστηκε ο Τίμιος Σταυρός στην τέχνη και τη λαϊκή παράδοση της Κύπρου από τους κ. Στυλιανό Περδίκη, Διευθυντή Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου, Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και κ. Κωστή Κοκκινόφτας, Ερευνητή στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Συνοψίζοντας, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Σύμβουλος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και μέλος διαφόρων Επιστημονικών Εταιρειών, Θεόδωρος Γιάγκου, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 30 συνολικά ανακοινώσεις από δοκίμους ερευνητές θεολόγους, ιστορικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, μουσικολόγους, λαογράφους, αρχιτέκτονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τον Λίβανο, σε θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Λαογραφία και Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά., οι οποίες κατανεμήθηκαν σε εννέα συνεδρίες.
Στον καταληκτήριο λόγο του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προσυπόγραψε ευχαρίστησε τους/τις κυρίους/ες εισηγητές/τριες, οι οποίοι όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της επιστημονικής επιτροπής για συμπερίληψη της τιμής του Τιμίου Σταυρού και σε άλλες περιοχές του Χριστιανικού κόσμου και των άλλων μειονοτήτων κοινοτήτων της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στην παρουσία των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Αρχιερέων, σε όσους παρακολούθησαν το συνέδριο, και ιδιαίτερα στην συμμετοχή των μαθητών των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της επαρχίας μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου, στην τεχνική υποστήριξη και όλους του συνεργάτες στην Ιερά Μητρόπολη κληρικούς και λαϊκούς.
Τέλος, ο Πανιερώτατος, εξήγγειλε τη διοργάνωση του Η΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας το οποίο θα εξετάζει το γενικό θέμα για την τιμή των αγγέλων, των προφητών και των Αποστόλων στην Κύπρο.
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.