skip to Main Content

Κυριακή των Μυροφόρων και χειροτονία νέου κληρικού

Ένας νέος κληρικός προστέθηκε σήμερα στο δυναμικό της τοπικής μας εκκλησίας, καθώς ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, τέλεσε στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αυγόρου την εις διάκονον χειροτονία του θεολόγου Ιωάννου Παπαϊωάννου.

Ο νέος διάκονος είναι έγγαμος και πατέρας 2 τέκνων καθώς και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ , στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Μάλιστα, ο π. Ιωάννης είναι κατά σάρκα εγγονός του σεβαστού λεϋίτου της κοινότητας Πρωτ. Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Στον εμπνευσμένο θεολογικό του λόγο ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο δυο γεγονότα τα οποία βιώσαμε κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα Πάθη του Ιησού Χριστού, την ταφή και την ένδοξο Ανάστασή Του.

Αυτά είναι: i) το αίτημα του κρυφού μαθητή του Χριστού Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, μέλους του Συνεδρίου, προς τον Πιλάτο να του δοθεί άδεια να ενταφιάσει τον Χριστό και ii) την επίσκεψη των μυροφόρων γυναικών το πρωί της Κυριακής στον τάφο με σκοπό να αλείψουν το σώμα του Χριστού με μύρα.

Ο Ιωσήφ, όταν ενταφίαζε το σταυρωμένο σώμα του Χριστού σε διακεκριμένο τάφο, είχε μέσα του την πεποίθηση ότι,  θ’ αποτελούσε τον τόπο ταφής του Χριστού, όπως γίνεται με τους τάφους των προφητών οι οποίοι είχαν υποστεί μαρτυρικό θάνατο. Οι Μυροφόρες εξ’ άλλου έσπευσαν να επιτελέσουν ένα καθήκον, όπως επιβαλλόταν από την Ιουδαϊκή παράδοση για τους νεκρούς τους.

Όμως πρόσθεσε, ούτε όμως οι Ιουδαίοι ή και οι Ρωμαίοι μπόρεσαν να επιβάλουν τη σιγή του θανάτου στον Χριστό, ούτε ο Ιωσήφ μπόρεσε να μετατρέψει σε ταξικό προσκύνημα τον τόπο ταφής του Χριστού, ούτε τέλος οι μυροφόρες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τα νεκρικά μύρα γιατί π Χριστός, που ήταν ο ίδιος η Ζωή δεν ήταν δυνατό να παραμείνει δέσμιος του θανάτου.

Απευθυνόμενος στον υποδιάκονο Ιωάννη, του υπέμνησε ότι όλοι εμείς (οι κληρικοί), δε ζητήσαμε την άδεια του Πιλάτου για να λάβουμε στα χέρια μας το σώμα του Χριστού, ούτε οτιδήποτε άλλο, γιατί λάβαμε εντολή και την κλίση να εισέλθουμε στον χορό αυτών που θα τελεσιουργούν γύρω από το ιερό θυσιαστήριο και να λαμβάνουμε το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού το οποίο προσφέρει τη Ζωή και την Ανάσταση. Καλείσαι λοιπόν ν’ αναλάβεις αυτή την κλήση με τη χάρη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος να σε καταστήσει άξιο και ικανό λειτουργό του ιερού θυσιαστηρίου συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στην αντιφώνηση του ο νέος διάκονος εμφανώς συγκινημένος απένειμε λόγους Δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Θεό μας για την ιδιαίτερη ευλογία που Αυτός επεφύλαξε στη ζωή του, ενώ ευχαρίστησε εγκαρδίως όσους συνέτειναν στην εκκλησιαστική του πορεία και προσφιλή του πρόσωπα τα οποία τον στηρίζουν ποικιλοτρόπως

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος ανακοίνωσε το εκκλησίασμα την απόφαση του αυτή την εύσημο ημέρα ν’ απονείμει το οφφίκιο του Οικονόμου στους δυο εφημερίους του ιερού ναού Πρεσβ. Χριστόδουλο Παπαϊωάννου και Χρίστο Κούλενδρο, δεδομένης της διακονία τους μέσα στην Εκκλησία ευχόμενος όπως καταστούν στερεωμένοι, αναμένοντας την ίδια ώρα περισσότερο ζήλο, προσφορά και διακονία μέσα σ ‘ αυτήν.

Ευχόμαστε στον νέο διάκονο της Μητροπόλεώς μας πληρότητα διακονίας με υγιεία και δύναμη πολλή, όπως και στους αι/τους Οικονόμους, στερεωμένοι αμφότεροι. Άξιοι!

©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top