Κωνσταντίας Βασίλειος Δεν μπορούμε να δανειζόμαστε τα έργα των άλλων, ούτε και να εξαγοράζουμε τη συγχώρεση
Ανήμερα της εορτής της Αγίας Ισαποστόλου και Πρωτομάρτυρος Θέκλης, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλης, πλαισιούμενος από το ιερατείο Σωτήρας και άλλους κληρικούς της Μητροπόλεως.
Στον μεστό θεολογικό του λόγο κατά την ώρα του θείου κηρύγματος, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται προς τιμή της εορταζούσης αγίας.
Η παραβολή των 10 παρθένων, αποτελεί τμήμα του ιερού ευαγγελίου του Ευαγγελιστή Ματθαίου, στο οποίο ο Ιησούς Χριστός μας προετοιμάζει για τη δευτέρα έλευσή του με την οποία ο καθένας από μας καλούμαστε να είμαστε έτοιμοι.
Η Αγία Θέκλα τιμήθηκε από την Εκκλησία με τον τίτλο της Ισαποστόλου, όταν εκείνη (σύμφωνα με την περιγραφή στο αρχαίο κείμενο Πράξεις του Αποστόλου Παύλου και Βίος της Αγίας Θέκλας) άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, τον ακολούθησε, έγινε μαθήτριά του και στη συνέχεια ΄κήρυκας του Ευαγγελίου και μάρτυρας του Ιησού Χριστού
Ο συμβολισμός του «ελαίου» που αναφέρεται στην παραβολή τόνισε, έχει την έννοια των έργων του κάθε χριστιανού τα οποία καλείται να κάνει στη ζωή του προκειμένου να έχει εκείνο το απόθεμα με το οποίο θα μπορέσει να φανερωθεί ή να παραστεί στην Δευτέρα Παρουσία.
Δεν μπορούμε να δανειζόμαστε τα έργα των άλλων, ούτε και να εξαγοράζουμε εξάλειψή των αμαρτιών πρόσθεσε, αλλά να γεμίσουμε τον εαυτό μας με «έλαιο των αρετών» και ν’ αγωνιστούμε πνευματικά, ούτως ώστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Χριστό.
Ευχήθηκε τέλος, η ευλογία και οι πρεσβείες της Αγίας Θέκλης, να συνοδεύουν τη ζωή μας, ώστε ν’ ακολουθούμε το δρόμο του Ευαγγελίου και ν’ αξιωθούμε και εμείς της χαράς του Παραδείσου.
Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο οι ιεροψάλτες της ενορίας, συμπαραστατούμενοι από φιλόμουσους του ιερού αναλογίου.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Καρουλλάς και πλήθος πιστών.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ιερού εξωκλησίου.
Το εξωκλήσι και η κατακόμβη:
Το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας
********************
Στην παραλία, νότια της Σωτήρας είναι κτισμένο το εξωκλήσι της Αγίας πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου Θέκλας. Το εξωκλήσι βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των Δήμων Σωτήρας και Αγίας Νάπας, εντός δημοτικών ορίων Αγίας Νάπας, ωστόσο θρησκευτικά υπάγεται στην Εκκλησία Σωτήρας.
Αρκετές από τις φορητές εικόνες έχουν ζωγραφιστεί στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα κοντά στη Σαλαμίνα.
Δυτικά του σύγχρονου εξωκλησίου υπάρχει υπόγειος λαξευτός ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα. Πρόκειται πιθανώς για αρχαίο τάφο, που μετατράπηκε σε ναό στη μέση βυζαντινή περίοδο ή στα χρόνια της φραγκοκρατίας, αφού πάνω από την είσοδο του φέρει εγχάρακτο σταυρό. Το προσκύνημα της Αγίας Θέκλας σημειώνεται και στο χειρόγραφο πορτολάνο χάρτη του Johannes Oliva (1622) με ξυλόστεγη εκκλησία.
Στον χώρο έχουν εντοπιστεί τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής βόρεια του σημερινού ναού με ψηφιδωτά που καταστράφηκαν κακόβουλα. Ο χώρος φαίνεται ότι είχε υποστεί εκτεταμένη λιθορυχία.
Η Αγία Θέκλα λειτούργησε ως γυναικεία μονή το 1937. Τότε κτίστηκαν κελιά πάνω στα ερείπια της παλαιάς μονής με έξοδα του Μιχαήλ Φασαρία από τη Σωτήρα. Τη συνοδία απετέλεσαν οι μοναχές Μακαρία, Μακρίνα, Αγάθη, Άννα και Χριστοφόρα. Αργότερα μετακινήθηκαν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου κοντά στο χωριό Πεντάκωμο
Πηγές: Βιβλίο «Σωτήρα Αμμοχώστου, η Βυζαντινή Κωμόπολη. Ιστορία και Τέχνη» του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Ιωάννου και Δρ Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου.
©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.