Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το έτος 2007.
Έκτοτε, και με την εγκατάστασή της στην προσωρινή έδρα της στο Παραλίμνι και την ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκαν ήταν η σύνδεση των κατοίκων της πόλεως και επαρχίας της Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο, με το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μεταξύ των διαφόρων εκδηλώσεων, που διοργανώνονται για τον σκοπό αυτό, εξέχουσα θέση κατέχει η ετήσια Κληρικολαϊκή Συνέλευση, με χαρακτήρα και προσανατολισμό πνευματικό.
Σ’ αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν οι κληρικοί της Μητροπόλεως και οι προερχόμενοι από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την επαρχία Αμμοχώστου εκτοπισθέντες κληρικοί, εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών, των φορέων και οργανωμένων συνόλων και στελέχη των ενοριών της επαρχίας Αμμοχώστου.
Η Θ’ κατά σειρά Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, στο Παραλίμνι.
Η φετινή Συνέλευση, είχε ως γενικό θέμα γενικό θέμα «Ελληνισμός – Ξεριζωμός. Μικρά Ασία – Κύπρος» και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού έθνους.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Στο χαιρετισμό του ΠτΔ τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προεδρίας κ. Ανδρέας Ιωσήφ, ο Νίκος Αναστασιάδης εκανε λόγο για τον θεσμό των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων ο οποίος αναδεικνύει τη διαχρονική και ουσιαστική παρουσία, την πνευματική υποστήριξη και σημαντική αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα ποικίλα προβλήματα της καθημερινότητας. Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της συνέλευσης, τόνισε τον μεγάλο συμβολισμό και τη συναισθηματική φόρτιση της επετείου, αφού ως Κύπρος συναισθανόμαστε και αφουγκραζόμαστε τον ανθρώπινο πόνο τον οποίο βιώσαμε κι εμείς το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974, όταν η μπότα του Αττίλα, εισέβαλε στις ακτές της Κερύνειας, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και καταλαμβάνοντας τη μισή μας πατρίδα.
Διαβεβαίωσε τέλος πως τόσο ο ίδιος και η Κυβέρνηση επικροτεί και στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία στην επίτευξη των ευγενών στόχων για πνευματική πρόοδο, την ευημερία και το κοινό καλό.
Μεταφέροντας τις ευχές, την αγάπη και το μήνυμα ψυχής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου «ότι, είναι καλά» παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για τη διοργάνωση και της φετινής συνέλευσης, τονίζοντας πως είναι χρέος ιερό ν’ ανατρέχουμε στις ιστορικές πηγές είτε αυτές είναι σελίδες δόξας και ηρωϊσμού είτε γεμάτες θλίψη και πόνο, αφού αντλούμε δύναμη από τις ιστορικές επιτυχίες ή διδασκόμαστε από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε.
Προσφωνόντας την ομήγυρη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ευχαρίστησε όλους για την αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης και παρουσίας τους στη φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση.
Χρησιμοποιώντας μια αναφορά από το 17ο κεφάλαιο του βιβλίου της Αποκαλύψεως, αντιπαράβαλε τη σημερινή κατάσταση του κόσμου με την κατάσταση που επικρατούσε τότε, όταν ο Προφήτης Ευαγγελιστής Ιωάννης περιέγραφε με εικονικό τρόπο την κατάσταση των κοσμικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων των διωγμών των Χριστιανών, δυνάμεις οι οποίες προέβαιναν και συνεχίζουν να προβαίνουν σε γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για να μπορέσουν να επικυριαρχίσουν ο ένας επί του άλλου, να σχηματίσουν συμμαχίες και να συστρατευθούν με στόχο την εξουδετέρωση του Λόγου του Θεού και την «μαρτυρίαν Ιησού Χριστού» (Απ. 1:2). Δυστυχώς, θα έλεγα ότι αυτό που έζησε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας πριν από εκατό χρόνια, όπως και αυτό που έζησε ο Κυπριακός Ελληνισμός πριν 50 χρόνια ταυτίζεται με αυτό που περιγράφεται στην Αποκάλυψη, πρόσθεσε.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Βασίλειος, ενημέρωσε τους παρισταμένους εκπροσώπους των εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων κοινοτήτων και ενοριών για τις εργασίες συντήρησης εκκλησιών είτε προετοιμασία μελετών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς τη δικοινοτική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά για τις επίπονες προσπάθειες τους στη συντήρηση των Αγιασμάτων της πίστης μας.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Βόρειου Τομέα Αθηνών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, συγγραφέας και αναλυτής διεθνών θεμάτων και διεθνούς επικαιρότητας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο Ελληνισμός σήμερα, στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Θράκη»
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο κ. Καιρίδης έκανε ένα συσχετισμό των γεγονότων που διαδραματίστηκαν το 1922 στη Σμύρνη και 50 χρόνια αργότερα στην Κύπρο με την εισβολή της Τουρκίας. Έχουμε χρέος ν’ αξιοποιήσουμε την επέτειο των 100 χρόνων για ένα ευρύτερο εθνικό αναστοχασμό, όσο επώδυνος και αν είναι αυτός, ώστε ν’ αποφύγουμε στο μέλλον λάθη και παραλείψεις που συνέβαλαν στην καταστροφή.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έθεσε το ερώτημα «τι μας διδάσκει το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον;» Το πιο βασικό σημείωσε, αποτελεί την ανάγκη εθνικής ενότητας. Ενότητας και σύμπνοιας στο εσωτερικό και μεταξύ του ελλαδικού όσο και του κυπριακού ελληνισμού.
Εξάλλου σημείωσε πως, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά και να εργαζόμαστε για το καλύτερο. Με τον τουρκικό λαό είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρξουμε. Έχω την πεποίθηση πρόσθεσε πως, «η Κύπρος ειδικότερα, έχει μόνο να ωφεληθεί από μια αλλαγή υποδείγματος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις που κατανοεί αυτή τη βασική αλήθεια».
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία πως η Εκκλησία Κύπρου ως ένας πανάρχαιος θεσμός που ανάγει την ιστορία της στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, με την καθοδήγηση εμπνευσμένων Ιεραρχών, θα μπορέσει ο λαός να βρει τη λύτρωση και να ευτυχήσει ειρηνικά.
Ακολούθησε παρουσίαση της έκθεσης Μνήμες ρωμιοσύνης – πληγές ξεριζωμού. Παράλληλα, της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» από τη Δρα Χριστίνα Κάκκουρα, εκτελεστική διευθύντρια της Ακαδημίας.
Η Δρ Κάκκουρα, ανέφερε πως η ανάμνηση των πληγών του ξεριζωμού, του πολέμου, της γενοκτονίας, της προσφυγιάς, της καταστροφής, των όσων προκαλεί ο κοινός των Ελλήνων εχθρός εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι ζητήματα που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Το θέμα της έκθεσης «Μνήμες Ρωμιοσύνης – Πληγές Ξεριζωμού. Παράλληλα» πρόσθεσε, αναπτύσσεται μέσα από αυθεντικές, σύγχρονες των γεγονότων, φωτογραφίες. Μόνες συνοδευτικές πληροφορίες οι χρονολογίες και οι τοποθεσίες, ως τίτλοι απλά προσδιοριστικοί. Κι αυτό γιατί, «η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή, γιατί είναι αμίλητη και προχωράει· Στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο». Και ο πόνος, ο κοινός της Ρωμιοσύνης, που προκύπτει από τη φρίκη αυτή, και γίνεται πλέον μνήμη, αναδιπλώνεται στην έκθεση με τη μορφή των «Παραλλήλων», του χρόνου και των τόπων. Ευχαρίστησε τέλος όλους τους συντελεστές της έκθεσης και κυρίως τα αρχεία και τους ιδιώτες που ευγενικά παραχώρησαν το υλικό τους.
Ακολούθησε τιμητικό δείπνο προς τιμή όλων των παρισταμένων.
Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου, βουλευτές Αμμοχώστου, ο Επιτελάρχης, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας, ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωποι Κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και της Επισκοπής Καρπασίας, ο Πρόεδρος Ε.Ε.Κ.Α, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, των εκκλησιαστικών επιτροπών, Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως και στελέχη των ενοριών, εκπρόσωποι, φορέων, οργανώσεων και εκπαιδευτηρίων.
Ν’ αναφέρουμε ότι, η περιοδική έκθεση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, σε ημερομηνίες και τοποθεσίες που θ’ ανακοινωθούν.
©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.