Η διπλή θρησκευτική και εθνική εορτή του Ευαγγελισμού
Με κάθε επισημότητα, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τιμά την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.
Στο Παραλίμνι, της Θείας Λειτουργίας και της πανηγυρικής Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, συνεπικουρούμενος από το ιερατείο του ναού. Την Κυβέρνηση στον εορτασμό εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
Παρέστησαν επίσης οι αξιότιμοι κ.κ Θεόδωρος Πυρίλλης, Δήμαρχος Παραλιμνίου, Κωνσταντίνος Καλός, Ταξίαρχος, Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΞ/Π, Γεώργιος Οικονόμου, Αστυνόμος Α’, Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, Χριστάκης Παπανικόλας, αναπληρωτής Πυραγός, Σταθμάρχης Πυροσβεστικού Σταθμού Αμμοχώστου, Βουλευτές Αμμοχώστου, Διευθυντές Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Αντωνίου.
Ακολούθησε Τρισάγιο-Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και η καθιερωμένη παρέλαση.
Η θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού που περιλαμβάνεται στο δωδεκάορτο είναι η μόνη από τις πέντε μεγάλες θεομητορικές εορτές που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη. Οι υπόλοιπες βασίζονται σε ανέκδοτα χειρόγραφα. Εορτάζεται σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού (1: 26-38).
Η εορτή καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου.
Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22), μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από τη χριστιανική διδασκαλία.
Η χαρμόσυνη αυτή εορτή εορτάζεται μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο πένθους, κατά την οποία απαγορεύεται η τέλεση εορτών και πανηγύρεων. Με τον 52ο κανόνα της Πενθέκτης Οικ. Συνόδου «Ἐν πάσαις ταῖς τῆς ἁγίας Τεσσαρακοστῆς τῶν νηστειῶν ἡμέραις, παρεκτὸς σαββάτου, καὶ Κυριακῆς, καὶ τῆς ἁγίας τοῦ Εὐαγγελισμοῦ ἡμέρας, γινέσθω ἡ τῶν προηγιασμένων ἱερὰ λειτουργία», επιτράπηκε ως εξαίρεση η εορτή του Ευαγγελισμού κατά την οποία τελείται η θεία λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και όχι η λειτουργία των προηγιασμένων.
Κατά την εορτή παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μία εξαίρεση: Η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία, όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Ψάρι «καταλύεται» και στην περίπτωση ακόμη που ο Ευαγγελισμός πέσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. «Ανίσως τύχη ο Ευαγγελισμός τη Μεγάλη Πέμπτη, ή τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν αμαρτάνομεν ανίσως καταλύσωμεν κρασί και οψάρια», 5ος Κανών Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητή.
Σήμερα επίσης, ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.