skip to Main Content

Διάλεξη με θέμα Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και εμείς

Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπό τον τίτλο «Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και εμείς», απασχόλησε την τέταρτη κατά σειρά διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε απόψε, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 στο Παραλίμνι.

Εισηγητής ήταν ο Δρ Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas.

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Δρ. Περιστιάνης εξέτασε αρχικά θέματα που αφορούν στα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού φαινομένου, απαντώντας ερωτήματα όπως το ποιοι είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου, ποια δικαιώματα έχουν σε σχέση με τους πολίτες μιας χώρας, πώς έχουν καθοριστεί αυτά τα ζητήματα και πώς έχουν διαφοροποιηθεί διαχρονικά, με την εξέλιξη των σύγχρονων κρατών. Επιπλέον, ανέπτυξε τον λόγο που έχουν αυξηθεί οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό να γίνει κυρίαρχο θέμα στις μέρες μας.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου: τις αρχικές ροές Κυπρίων προς το εξωτερικό, κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας, καθώς και το μεγάλο ζήτημα των ελληνοκύπριων προσφύγων το 1974 και τη μετέπειτα μετανάστευση για σκοπούς επιβίωσης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάστηκαν οι πρώτοι μεγάλοι αριθμοί ξένων μεταναστών στην Κύπρο και στα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι μεγάλες ροές ξένων προσφύγων. Ομίλησε για τη στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για τους λόγους που υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στον χειρισμό των θεμάτων αυτών και εάν οι Ελληνοκύπριοι είναι ρατσιστές ή ξενοφοβικοί, ή αντίθετα δεν είναι τόσο διεκδικητικοί απέναντι στους ξένους που εκμεταλλεύονται τη φιλοξενία τους. Κινδυνεύει πραγματικά η Κύπρος από τους αυξημένους αριθμούς των ξένων;

Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του, ο εισηγητής, μετέφερε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις παγκόσμιες τάσεις στα θέματα αυτά, μαζί με τους προβληματισμούς ως προς τη στάση που πρέπει να τηρούμε ως ένα μικρό και αδύναμο κράτος, με τα ιδιόμορφά του προβλήματα.

 

Back To Top