Πέμπτη, 4η Απριλίου 2024
Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλέω (1), Ζωσιμά (2), Πλάτωνος του Στουδίτου (ς΄ αι.), Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Νικήτα ιερομάρτυρος του εν Σέρραις αθλήσαντος (†1808).Μαρτύρων Αγαθόποδος και Θεοδούλου, των Θεσσαλονικέων. Φερβούθης, Πουπλίου, Θεωνά, Συμεώνος και Φερβίνου.
(1) Ο όσιος Γεώργιος από μικρή ηλικία έδειξε την ευσέβειά του και την αγάπη του προς το Θεό. Όμως οι γονείς του, παρά τις παρακλήσεις του, θέλησαν να τον νυμφεύσουν. Ο Γεώργιος εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αποσύρθηκε σε μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός και αφοσιώθηκε με θέρμη στη νηστεία, την αυστηρή άσκηση, την εγκράτεια και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Γρήγορα έφθασε σε υψηλό σημείο ηθικής και πνευματικής τελειότητας ώστε πλήθος κόσμου συνέρεε στο Μοναστήρι για να συμβουλευτεί τον όσιο και να του ζητήσει να προσευχηθεί για κείνους στο Θεό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Γεώργιο να αποσυρθεί στο Όρος Μαλαιό όπου ησύχαζε. Και εκεί όμως κατέφυγε πλήθος μοναχών τους οποίους ο άγιος καθοδηγούσε στην πίστη και στην άσκηση. Τόσο πρόκοψε πνευματικά και έγινε ξακουστός σ` όλη την αυτοκρατορία ώστε και πολλοί ανώτεροι ζητούσαν τις συμβουλές του και την προσευχή του. Σε μεγάλη ηλικία παρέδωσε οσιακά την μακάρια ψυχή του στον πανάγαθο Θεό, τον οποίο τόσο αγάπησε, ύμνησε και διακόνησε.
(2) Ο όσιος Ζωσιμάς από νεαρή ηλικία ασκήθηκε σε όλα τα είδη των αρετών. Επισκέφθηκε και άκουσε περί τους χίλιους διακρινόμενους για την αρετή τους ασκητές. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί αφιερώθηκε στην αυστηρή άσκηση και νηστεία. Γι` αυτό κατά τις νηστίσιμες ημέρες της Μεγ. Τεσσαρακοστής έφευγε στην έρημο για αυστηρότερη άσκηση. Εκεί συνάντησε και την οσία Μαρία την Αιγυπτία την οποία, αφού κατήχησε και καθοδήγηςε, επισκεπτόταν μία φορά το χρόνο για να την κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά δε το θάνατό της την εκήδευσε και τη έθαψε. Εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας.