skip to Main Content

«Τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου» παρουσιάστηκαν στον Βόλο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 16 Ιουνίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου «Τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου» των Ανδρέα Φούλια και Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, στο Ξενοδοχείο Domotel Xenia του Βόλου.
Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Δρ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο Δρ. Ιωάννης Τσιουρής, ΕΔΙΠ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, εκ μέρους των συγγραφέων του βιβλίου, ο Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με καταληκτήριο και συγχαρητήριο λόγο του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την περιοχή του Βόλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Βαραλής, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία». Η παρουσίαση αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση της Ναυτικής Εβδομάδας 2024, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, και πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης «Ξύλινα Σκαριά» της ομάδας Volos Lens, που επίσης διοργανώνεται στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας.
Μιλώντας πρώτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος αναφέρθηκε στην ευρύτερη εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου, στις αποστολικές αναφορές στο νησί, στην αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στην Κύπρο και στις διεκδικήσεις του νησιού από τα πλησιέστερα Πατριαρχεία αλλά και από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς των άλλων ομολογιών στα μεσαιωνικά χρόνια. Παίρνοντας τον λόγο, ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου μίλησε πιο συγκεκριμένα για την εκκλησιαστική ιστορία της πόλης της Αμμοχώστου και τη δημιουργία της «νέας πόλης», εκτός των ενετικών τειχών, στον 16ο αιώνα, φτάνοντας ως τη σημερινή πραγματικότητα της πόλης, μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τονίζοντας τη σημασία του παρουσιαζόμενου βιβλίου για την διάσωση των εκκλησιαστικών μνημείων και κειμηλίων της περιοχής υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Μιλώντας τρίτος κατά σειρά, ο Ιωάννης Τσιουρής, διδάκτωρ στον τομέα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, παρουσίασε αναλυτικότερα το βιβλίο, τον τρόπο που παρουσιάζεται το υλικό με συνδυασμό των γραπτών πηγών και των φωτογραφικών μαρτυριών, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για μνημεία που έχουν πλέον καταστραφεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο αναφέρεται όχι μόνο στις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες, αλλά και στους ναούς των άλλων ομολογιών, στα μουσουλμανικά τεμένη και στα κοιμητήρια όλων των θρησκευτικών ομάδων. Στη συνέχεια μίλησε ο Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, ο ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση με το υπό έρευνα υλικό που, αν και αποτελεί μνήμη της παιδικής ηλικίας των δυο συγγραφέων, όπως είπε, είναι πλέον απροσπέλαστο εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή.
Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Κέραμος με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, καθώς και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μικρός αριθμός αντιτύπων διατίθεται, επί του παρόντος, και από τα γραφεία της Ακαδημίας στα Μελισσάτικα.
gallery
Back To Top