Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην 4η Κληρικολαϊκή Συνέλευση(9-5-2014)
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην 4η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου
Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που μου προσφέρεται η ευκαιρία να χαιρετίσω αυτή τη σημαντική για την Αμμόχωστο και την Κύπρο σύναξη που στόχο έχει την επανασύνδεση κληρικών και λαϊκών της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο.
Μπορεί οι Αμμοχωστιανοί να βρίσκονται σκορπισμένοι, αλλά παραμένουν ενωμένοι, και δίνουν όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, τον αγώνα της φυσικής και της εθνικής επιβίωσης και της διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων και της ιστορίας μας.
Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές της ξεχωριστής για τον τόπο μας εμπνευσμένης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που έχει καταστεί ένας θεσμός, αλλά και σημείο αναφοράς για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω στον εμπνευστή της ιδέας, τον καταξιωμένο μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, κ. Βασίλειο.
Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι ένας θεσμός μεγάλης σημασίας γιατί δίνει την ευκαιρία της αμφίδρομης επικοινωνίας των Αμμοχωστιανών με τη Μητρόπολή τους.
Όλοι μαζί, ο Μητροπολίτης, οι κληρικοί, οι εκκλησιαστικές επιτροπές, οι ιεροψάλτες, οι κατηχητές, αλλά και ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές, οι κοινοτικές Αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι Αρχές των προσφυγικών και άλλων σωματείων, βρίσκονται ενωμένοι και ομόθυμοι στον κοινό αγώνα για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μας.
Η Συνέλευσή σας δίνει επίσης την ευκαιρία στον δραστήριο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου να αναπτύξει το πολύπλευρο και αξιόλογο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, αλλά και η Εκκλησία μας.
Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο λαός μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Κάτω από τα σημερινά δεδομένα, πρωτοβουλίες όπως η Κληρικολαϊκή Συνέλευση δίνουν δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας και τους συμπαραστέκονται στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν. Παρακολουθούμε με προσοχή το θεάρεστο έργο της Μητρόπολης Κωνσταντίας και γενικά της Εκκλησίας μας, και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας γι’ αυτό.
Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας ευρύτερος θεσμός, είναι να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη, γεγονός το οποίο εκτιμούμε ιδιαιτέρως.
Το κράτος είναι έτοιμο να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει στην υποβοήθηση του έργου της Μητρόπολής σας και ευρύτερα της Εκκλησίας.
Η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή, συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.
Στις σημερινές πολιτικές αντίξοες συνθήκες είναι σημαντικό η Εκκλησία να εκπέμπει μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη δύσκολη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν γι’ αυτό ευχαριστώ την ηγεσία της Εκκλησίας και προσωπικά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, για την ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Διότι πραγματικά αισθάνομαι τη στήριξη της Εκκλησίας που από κοινού αποφασίζουμε οι πολιτικές δυνάμεις.
Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε. Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας και δεν μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατό να σκέφτεσαι περί άλλων.
Θα ήθελα να τονίσω πως η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος παραμένει ως η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.
Στα πλαίσια, ακριβώς αυτά, αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά και θα διευκολύνουν την επίλυση του Κυπριακού επί τις ουσίας.
Συναφώς, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Με την επιστροφή της Αμμοχώστου θα μπορέσουμε να θεμελιώσουμε την εμπιστοσύνη απέναντι και προς την Τουρκία, ότι επιτέλους εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει.
Η προτεραιότητα της Αμμοχώστου δεν είναι ένα σύνθημα, ούτε σχήμα λόγου κενού περιεχομένου. Είναι, ίσως, το μαχαίρι που θα λύσει το Γόρδιο Δεσμό του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος. Αυτό το αντιλαμβάνονται, ήδη, όλοι οι συνομιλητές μας, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπου αλλού είχαμε την ευκαιρία να το θέσουμε.
Σας διαβεβαιώνω που δεν θα κουραστώ να μάχομαι για την Αμμόχωστο και να διεκδικώ την επιστροφή της. Σε όλες τις επισκέψεις και συνομιλίες που είχα και έχω σε δεσπόζουσες χώρες του εξωτερικού, συναντώ την κατανόηση των συνομιλητών μου.
Tόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αμερικανική Κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση από τη διαβεβαίωση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι υποστηρίζει την πρότασή μας για την επιστροφή της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά και γιατί εξήγγειλε την πρόθεσή του, εφόσον εκλεγεί, να προβεί σε ενέργειες για λύση του Κυπριακού.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Φέλτμαν στην Κύπρο, έθεσα το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και της εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο οποίος συμφώνησε με τη μεγάλη σημασία τους.
Θέλω να σας θυμίσω ότι μόλις σήμερα επέστρεψα από την επίσκεψή μου στη Γερμανία όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου, στην Καγκελάριο κα Μέρκελ, η οποία, επίσης, ανταποκρίθηκε θετικά στις θέσεις μας.
Ασφαλώς δεν θέλω και φυσικά δεν θα επεδίωκα ποτέ να καλλιεργήσω υπερβολικές προσδοκίες και φρούδες ελπίδες σε εσάς τους Αμμοχωστιανούς και στους Κύπριους πολίτες, γενικά. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα εγείρει η τουρκική πλευρά, όμως η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την κατά προτεραιότητα επιστροφή της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα. Όπως, άλλωστε, υποδεικνύουν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Με αυτές τις σκέψεις και μέχρι να έρθει η άγια εκείνη μέρα της επιστροφής εύχομαι καλή επιτυχία στη σύναξή σας και σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που καταβάλλεται όλοι, ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος, οι παράγοντες και οι πολίτες της Αμμοχώστου, για να κρατηθεί η μνήμη της ζωντανή, όπως βεβαίως και ο πόθος της επιστροφής.