skip to Main Content

Η εορτή του Προφήτη Ηλία οδοδείκτης του ρόλου των Προφητών διαχρονικά

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλιού τον Θεσβίτου, γιορτάζει και φέτος με θρησκευτική ευλάβεια ο ευσεβής λαός της Κύπρου.

Η μνήμη του, τον τελευταίο μισό αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θλιβερή και μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής, γεγονός που προκαλεί θλίψη και πόνο στα πρόσωπα και τις ψυχές των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επίκεντρο του εορτασμού το γραφικό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά όπου πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, νέοι, ενήλικες, παππούδες και γιαγιάδες, ντόπιοι και ξένοι, ανηφορίζουν υπομονετικά από νωρίς το απόγευμα τα 153 σκαλοπάτια, για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα και ν’ ανάψουν ένα κερί στη χάρη Του, θαυμάζοντας επιπρόσθετα την πανοραμική θέα που προσφέρει ο περιβάλοντας χώρος.

Της εσπερινής ακολουθίας, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με τη συμμετοχή του πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αυγουστίνου και κληρικών της Μητροπόλεως.

Τους ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες Κυριάκος Ψάλτης, Δημήτριος Πογιατζής, Δανιήλ Πογιατζής πλαισιούμενοι από άλλους φιλόμουσους του ιερού αναλογίου. 

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στα προφητικά αναγνώσματα της εορτής τα οποία εξιστορούν την διαστροφή της Ιεζάβελ στην επιλογή και επιβολή της λατρείας του Θεού Βάαλ, την παρέμβαση του Προφήτη Ηλία κ.ο.κ, αντιπαρεμβάλλοντας την με το φαινόμενο της Εκκοσμίκευσης το οποίο συναντούμε στις μέρες μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως, το πλέον τραγικό είναι  «να εγκαταλείψουμε την όλη αποκάλυψη του Θεού, την ενσάρκωσή Του, όλη την ιστορία του Ευαγγελίου  για να λατρεύσουμε τα είδωλα του κόσμου.

Αυτό που ζητά ο Θεός από εμάς είναι να δημιουργήσουμε τη σχέση μας μαζί Του, που σημαίνει επίσης να έχουμε τη σχέση ο καθένας με τον άλλο γιατί έτσι είναι που αποτελούμε το ένα σώμα της Εκκλησίας».

Η εορτή του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα παράδειγμα για το ρόλο των προφητών μέσα στη ζωή των ανθρώπων της τότε εποχής. Αυτή όμως την ιδιότητα της προφητείας τη μεταβιβάζει ο Χριστός προς την Εκκλησία Του, ο οποίος είναι βασιλεύς, ιερεύς και προφήτης. Άρα απαιτείται επαγρύπνηση και εγρήγορση απέναντι στις οφθαλμαπάτες των ημερών που δημιουργούν σύγχυση στην πίστη μας. Για το λόγο αυτό επεσήμανε, ας μείνουμε σταθεροί στην πίστη που καθιέρωσαν οι πατέρες μας ανά τους αιώνες από την εποχή του Ιησού Χριστού μέχρι τη συντέλεια του αιώνος.

Πριν την απόλυση ο Πανιερώτατος ανέγνωσε ευχή για τερματισμό της ανομβρίας, ενώ τελέστηκαν επίσης τα μνημόσυνα των ηρώων και θανόντων της εισβολής του 1974. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό.

Στην εσπερινή ακολουθία παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, οι Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γεώργιος Νικολέττος, ανακαινιστής του εξωκλησίου 89χρονος κ. Θεόδωρος Χατζηζαχαρίας κ.α

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top