skip to Main Content

Δωδέκατο ετήσιο μνημόσυνο μακαριστού Δήμαρχου Αγίας Νάπας Νάκη Τσόκκου

Γράφτηκε από τον π. Επιφάνιο Παπαντωνίου

Την Κυριακή 19, Ιανουαρίου 2025 ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας.

Στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τη διήγηση του θαύματος της θεραπείας 10 λεπρών ανθρώπων. Η σημασία του θαύματος και η αξία που δίδεται σε αυτό από τον ευαγγελιστή Λουκά οφείλεται στο γεγονός ότι, η λέπρα όπως ήτανε και στη δική μας αντίληψη πριν κάποιες δεκαετίες ήτανε επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια και τα μέτρα που λαμβάνονταν τότε που δεν είχαν την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν εκτός κατοικημένων περιοχών, μακριά από τις κοινωνίες και αποκομένοι από κάθε δραστηριότητα.

Ο αλληγορικός συμβολισμός πίσω από τη διήγηση ανέφερε σε άλλο σημείο, η έννοια της λέπρας η οποία ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους εκείνους για παράδειγμα διηγείται η Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο της γενέσεως όταν οι πρωτόπλαστοι παρέβησαν την εντολή του Θεού και τότε έφυγαν από τον παράδεισο όχι ενδεδυμένοι με βασιλικά ενδύματα όπως πολλές φορές παρουσιάζονται μέσα στον παράδεισο αλλά με δερμάτινους χιτώνες αυτοί ο δερμάτινοι χιτώνες είναι η λέπρα της αμαρτίας που έπρεπε να καθαρίσει τον άνθρωπο για να μπορέσει να μετέχει και πάλι της λατρείας του θεού όπως μετέχουμε εμείς σήμερα σε αυτή τη λατρεία που τελούμε γιατί ο Xριστός ήρθε και καθάρισε τον άνθρωπο, μας καθάρισε όλους από τη λέπρα της αμαρτίας και μας ένδυσε χιτώνα δικαιοσύνης. Αυτό συμβολίζει και η πράξη στην ακολουθία της βαπτίσεως όπου μετά το χρίσμα ενδύουν τον νεοφώτιστο με λευκό χιτώνα σε αντικατάσταση του δερμάτινου χιτώνα της αμαρτίας που σημαίνει ο χιτώνας της δικαιοσύνης είναι η επάνοδό μας στην αιωνιότητα την οποία έχασε ο άνθρωπος με την παρακοή του θελήματος του θεού.

Ο Απόστολος Παύλος συνέχισε μας δίδει το σημείο της ελπίδας ότι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους μνημονεύουμε και όλους που θα μνημονεύσουμε και όλοι εκείνοι που θα μνημονεύσουμε αργότερα και εμάς και οποιονδήποτε άλλο η ζωή μας μας είναι μέσα στον ίδιο τον Θεό και αυτή η ελπίδα της αναστάσεως πρέπει να κυριαρχεί πάντοτε στη σκέψη μας ότι ναι θα συναντήσουμε και πάλι ο ένας τον άλλο δοξασμένοι ενώπιον του Ιησού Χριστού.

Στο τέλος τέλεσε το δωδεκαετές μνημόσυνο του αειμνήστου Δημάρχου Αγίας Νάπας κ. Αντώνη (Νάκη) Τσόκκου. Ακολούθως μετέβη στο κοιμητήριο Αγίας Νάπας όπου τέλεσε και τρισάγιο στον τάφο.

Ο αξιομακάριστος Δήμαρχος ήταν θερμός συμπαραστάτης του πολυποίκιλου έργου που επιτελείται στη Μητρόπολή μας και μέλος της Θρονικής Επιτροπής. Η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ανακήρυξε τον αείμνηστο Δήμαρχο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκο Μέγα Ευεργέτη του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας.

Ο Αντώνης Τσόκκος γεννήθηκε στην Αγία Νάπα το 1953 και σπούδασε λογιστικά και ναυτιλιακά στο Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Κύπρο επικεντρώθηκε στην τουριστική βιομηχανία. Εξελέγη δύο φορές Δήμαρχος Αγίας Νάπας, τη δεύτερη το 2011 συγκεντρώνοντας ποσοστό 77.72%. Ήταν νυμφευμένος με την Έμιλυ Τσόκκου και είχε δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο. Εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει τις δυνατότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου να προσελκύει τουρισμό από το εξωτερικό και σφράγισε με τη προσφορά του και τις ενέργειές του την ανάπτυξη του Δήμου Αγίας Νάπας.

©® Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια ή και ζητηθεί από τον συντάκτη. Τονίζεται ότι, δεν υπάρχει ουδεμία ανάγκη προβολής μας από ανάξιoυ λόγου παραπλανητικούς ιστοχώρους.

Back To Top