«4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» Δελτίο Τύπου
Έληξε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η «4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Έκθεση είχε σαν γενικό θέμα: «Πολιτισμός της Ειρήνης» θέμα διαχρονικά επίκαιρο, το οποίο δόθηκε με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί γενικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην πατρίδα μας.
Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας μας: της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Η Έκθεση Βιβλίου είναι μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου και έχει πλέον καταστεί θεσμός η ανά διετία πραγματοποίηση της.
Στην Έκθεση έλαβαν μέρος αρκετοί εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και το εξωτερικό και την επισκέφθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι: επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, φοιτητές, μαθητές και φίλοι του βιβλίου. Στα πλαίσια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες, στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου ήταν αθρόα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο της Έκθεσης, στην πλατεία Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.
Ή Έκθεση, άνοιξε τις πύλες της, το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπισκόπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον κ. Θεοδόση Τσιόλα εκπροσωπούντα την Α.Ε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση.
Προηγήθηκε Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προεξάχοντος του Μακαριωτάτου και συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, ευχαριστώντας τον συνάμα που παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό του Αγίου Γεωργίου. Αναφέρθηκε εν συντομία στο θεσμό πλέον της Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός που ενισχύει τις διάφορες δραστηριότητες στην επαρχία μας.
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρθηκε επίσης και στο θεσμό του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, το οποίο διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου οι φετινές διαλέξεις αρχίζουν στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Ιερά Μητρόπολη για αυτή την διοργάνωση που πλέον έχει γίνει θεσμός, και τόνισε τη άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τοπικής Εκκλησίας και Δημοτικής αρχής σε όλα τα θέματα.
Μεταφέροντας το χαιρετισμό της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τις ευχαριστίες της πολιτείας και του ιδίου του Προέδρου για αυτό το σπουδαίο γεγονός το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας, της Α.Εξοχότητος και του Μακαριωτάτου. Ο κ. Τσιόλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει η φετινή έκθεση “Πολιτισμός της Ειρήνης” δίνοντας έμφαση στο ορισμό και την προέλευση του όλου τίτλου.
Το λόγο έλαβε τέλος ο Μακαριώτατος, οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το άνοιγμα της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, μέσα από την οποία γίνεται μια δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, εμπειριών και γνώσεων που συμβάλει σημαντικά στην καλιέργεια κριτικής σκέψης και θέτει τις βάσεις για ένα γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό. Έκανε λόγο για την αξία και την προσφορά του βιβλίου στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στον χώρο της θρησκείας αφού η Αγία Γραφή είναι το κατ’ εξοχήν βιβλίο της ανθρωπότητας διότι περιέχει την υπό Θεού αποκαλυφθείσα στους ανθρώπους αλήθεια.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει και με παρρησία, μίλησε για την προσφορά της Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και για τα πλήγματα που αυτή δέχθηκε και δέχεται σε καιρούς χαλεπούς και σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, όπως η εποχή μας.
Η Εκκλησία, ως πνευματική Μητέρα και ταγός του ποιμνίου της, επιβάλλεται να έχει λόγο και θέσεις στα μεγάλα θέματα της ζωής και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων της Παιδείας, η οποία και αποτελεί τη μεγάλη βάση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων και την έπαλξη των αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο Εθνικό θέμα τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης όλων, Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού και σταθερά να επιμείνουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί.
Ευχαρίστησε δε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο για την αβραμιαία φιλοξενία και τον συνεχάρη για την διοργάνωση της 4ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου, με την ευχή ο κορυφαίος αυτός θεσμός σύντομα να διοργανώνεται και για πολλά ακόμη έτη, στη φυσική έδρα της Μητροπόλεως, στην πόλη της Αμμοχώστου.
Μετά το πέρας των Εγκαινίων η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμόεσσα του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου, διάνθισε με κάποια τραγούδια την εναρκτήρια αυτή τελετή και την περιδιάβαση των πρώτων επισκεπτών στον Εκθεσιακό χώρο.
Στη Θεία Λειτουργία και στα Εγκαίνια, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές , ο πρώην Υπουργός, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, θρονικοί Επίτροποι, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Λάρνακας-Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος και μέλη της Σχολικής Εφορίας, Πανεπιστημιακοί κ.α
Το βράδυ, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την Παιδική Χορωδία Δήμου Παραλιμνίου, τα Παιδικά Χορευτικά Συγκροτήματα Δήμου Αγίας Νάπας και Δήμου Δερύνειας και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας. Καθ’ όλη την εβδομάδα και μετά από πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις των σχολείων, μαθητές από την επαρχία Αμμοχώστου και τις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας, επισκέπτονταν τους χώρους της Έκθεσης όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να παρακολουθήσουν τη σύντομη πρoβολή της ταινίας σχετικής με το θέμα “Πολιτισμός της Ειρήνης”.
Την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, παρουσιάστηκε εργασία με θέμα “Εκκλησίες της Σωτήρας” από μαθητές της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Άγγελου Σμάγα και Τρύφωνα Παπαγιάννη και μουσικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Σύλλογο “Ανεμόεσσα” του Μητροπολιτικού Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ανάδυση” Παραλιμνίου.
Την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, ο ραδιοφωνικός σταθμός Politia fm πραγματοποίησε 2ωρη ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τους χώρους της Έκθεσης προβάλλοντας για ακόμη μια φορά το πολιτιστικό αυτό γεγονός. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μια εξαιρετική παράσταση από το Xenion High School με τίτλο Εμείς τζ οι Δράτζοι.
Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο με θέμα “Χριστός η ειρήνη ημών”. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της έναρξης του Κύκλου Γραφής της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Μητροπόλεως. Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου.
Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, κατά την οποία διεξήχθη συζήτηση με θέμα: «Ειρήνη-Παιδεία-Πολιτισμός» στην οποία έλαβαν μέροςο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κυπριανός Λούης και ο Καθηγητής Σταύρος Σ. Φωτίου από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την ενδιαφέρουσα συζήτηση παρακολούθησαν αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και σύνεδροι από την Εκτελεστική Επιτροπή της Βιβλικής Εταιρείας που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες η Ιερά Μητρόπολις, αλλά και αρκετοί συμμετέχοντες στον φετινό κύκλο διαλέξεων.
Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρουσίαση εκδόσεων για το Παραλίμνι. Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Παρά τη Λίμνη του Δήμου Παραλιμνίου
Το Σαββάτο, 22 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως και ομιλία ” Το ψαλτήρι στην Ορθόδοξη Εκκλησία” από τον Δρ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου Καθηγητή Παλαιάς Διαθήκης, Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Το απόγευμα η Ρωσσόφωνη ενορία Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου της Μητροπόλεως μας, παρουσίασαν ένα κράμα ελληνορωσικού πολιτισμού μέσα από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Η Θεία Λειτουργία της Κυριακής 23 Οκτωβρίου, σήμανε και τη λήξη της «4ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Αναμφίβολα η Έκθεση υπήρξε ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός. Αναμένουμε και πάλι σε δύο χρόνια την «5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου».