Τελετή λήξης μαθημάτων Ιερατικής Σχολής (13-6-2014)
Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2014, στον προαύλιο χώρο μπροστά από την είσοδο της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», η τελετή λήξης των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2013 – 2014.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, οι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας της Σχολής, Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Ταμασού Ησαΐας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Ιωάννης, ο πρώην Διευθυντής της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλογήρου, ο Ευάγγελος Βλιώρας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, καθηγητές Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με δέηση επί τη λήξει των μαθημάτων και ακολούθησε η λογοδοσία του Διευθυντού της Σχολής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δρ. Βενέδικτου Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που επήλθαν με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην Σχολή. Εξηγώντας τις αλλαγές αυτές, επεσήμανε ότι ήταν άκρως αναγκαίες μιας και «σήμερα οι απαιτήσεις για το λειτούργημα του κληρικού είναι αυξημένες και πρέπει να προσφερθεί καταλληλότερη παιδεία και μόρφωση».
«Το φως της Πεντηκοστής, μέσα στο οποίο ζούμε την εβδομάδα αυτή, προσδίδει στη σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων της Ιερατικής μας Σχολής έναν ιδιαίτερο τόνο», τόνισε στον χαιρετισμό του, λίγο πριν απονείμει τα βραβεία στους αρίστους Ιεροσπουδαστές, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.
Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή, τους καθηγητές και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορίας της Σχολής για την καρποφόρο και γόνιμη προσφορά τους, απηύθυνε πατρικούς λόγους και παραινέσεις προς τους Ιεροσπουδαστές.
«Σήμερα, αγαπητοί μου, ο άνθρωπος φορτωμένος με πληθώρα προβλημάτων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθει την ανάγκη της παρηγοριάς και της ελπίδας», σημείωσε ο Μακαριώτατος, για να προσθέσει ότι «αυτές τις πονεμένες ψυχές ο κληρικός καλείται να τις στηρίξει, να τις παρηγορήσει και να ενσταλάξει μέσα τους την ελπίδα».
«Καλούμεθα να σταθούμε ο καθένας από μας, ως άλλος Μωυσής, ανάμεσα στον Θεό και τον λαό μας, να τον οδηγούμε στον Κύριο της δόξης. Καλούμεθα να τονώσουμε το φρόνημά του. Να τον βοηθήσουμε να πιστέψει στο θαύμα. Να πεισθεί ότι το αδιέξοδο μπορεί να μετατραπεί σε πηγή πίστεως και ελπίδας», πρόσθεσε.
«Αν ο λαός μας, με επικεφαλής τους κληρικούς του, βιώνει καθημερινά τη μετάνοια και συμμορφώνεται προς το θέλημα του Θεού, να είσθε σίγουροι ότι θα ζήσει και το θαύμα της εν Χριστώ σωτηρίας και το θαύμα της δικαίωσης των εθνικών του πόθων».
«Αυτοί είναι οι οραματισμοί που έχω για την πορεία και την αποστολή των κληρικών της Εκκλησίας μας. Εύχομαι, από μέσης καρδίας, όπως ο Κύριος σας ευλογεί και σας στηρίζει εν παντί, για τη δόξα του Αγίου Ονόματός Του, για την πνευματική σας καρποφορία και για τη σωτηρία της πατρίδας μας», υπογράμμισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος.
«Σε μια ημικατεχόμενη εδώ και 40 χρόνια πατρίδα, η οποία δοκιμάζεται από οικονομική και ηθική κρίση, το έργο των κληρικών γίνεται ακόμη πιο πολύμορφο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα αρωγοί στο δύσκολο και σημαντικό έργο της Ιερατικής Σχολής.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσαν οι ιεροσπουδαστές της Ιερατικής σχολής, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Δημοσθένους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου, maistorcy.blogspot.com