Σε συγκινησιακό κλίμα η Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Σύγκραση
Δεκάδες πρόσφυγες από την κατεχόμενη κοινότητα Σύγκρασης Αμμοχώστου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έσυραν τα βήματα τους την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, πίσω στην γενέτειρα γη και στον περικαλλή και μοναδικό βυζαντινό ναό (κτίσμα του 10ου αιώνος) του μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου, τον πολιούχο τους, με τη ευκαιρία της μνήμης του.
Μέχρι το 1974 η εμποροπανήγυρις του Αγίου Προκοπίου της Σύγκρασης ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της επαρχίας Αμμοχώστου μετά από εκείνη του Αποστόλου Βαρνάβα της Σαλαμίνας. Η εκκλησία της Σύγκρασης είναι από τις λίγες που φέρουν το όνομα Άγιος Προκόπιος στην Κύπρο.
Σαράντα τέσσερα και πλέον έτη από το μαύρο Ιούλιο του 1974 και στα όσα επακολούθησαν, μόνο πόνο και θλίψη αισθάνεται όλος ο λαός μας βλέποντας τα μνημεία μας, την θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, στη σημερινή έρημη και βεβηλωμένη τους μορφή. Έχοντας τον ασίγαστο πόνο της προσφυγιάς αλλά συνάμα ταυτόχρονα, την ελπίδα και προσμονή της επιστροφής, εναποθέτουν πλέον την ελπίδα τους προς την υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους και προς τους αγίους της Εκκλησίας μας ώστε να μεσιτεύσουν προς τον Παντάνακτα Κύριο, να επιβλέψη επί την κάκωση της ιδιαίτερης μας πατρίδας και να δώσει τη λύτρωση για να ζήσει και να συνυπάρξει ειρηνικά όλος ο λαός της.
Της φετινής ευχαριστιακής σύναξης προέστη ο αιδεσιμότατος π. Φίλιππος Φιλίππου, εφημέριος του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, συμπαραστατούμενος από τον ευλαβέστατο διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαρίτων Θεόδωρου. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δησύ Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής του κατεχόμενου ιερού ναού υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Κολοβό κ.α.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν τα ιερά μνημόσυνα ενώ ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού εικονίσματος γύρω από το ναό. Στη συνέχεια, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Σύγκρασης πήραν τον δρόμο της πικρής επιστροφής στις ελεύθερες περιοχές, αφού προηγουμένως στάθηκαν για λίγο για να αποχαιρετίσουν τους «σκλαβωμένους» προγόνους, στο γεμάτο με σπασμένους σταυρούς και ανεσκαμμένα μνήματα, κοιμητήριο της κοινότητος τους, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του ναού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν εκ του σύνεγγυς την διόρθωση η οποία έγινε τις προηγούμενες ημέρες από τον αγιογράφο κ. Μιχάλη Χατζήμιχαήλ στο πρόσωπο της βεβηλωμένης τοιχογραφίας του Αγίου Προκοπίου έφιππου, η οποία δεσπόζει επιβλητικά στο κέντρο του ναού.