Την εμπειρία του από την κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 περιέγραψε σήμερα ο Μητροπολίτης Βασίλειος.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου περιέγραψε μετά το πέρας του τρισαγίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δερύνεια τα όσα είδε τον Αύγουστο του 1974.
Όπως είπε, στις 15 Αυγούστου του 1974, έφυγε από το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και ένας στρατιώτης τον μετέφερε από την Έγκωμη στην Αμμόχωστο. Όπως είπε, η ανάμνησή του να δει την πόλη της Αμμοχώστου που θυμόταν να σφύζει από ζωή παλαιότερα να είναι ερειπωμένη εκείνη την ημέρα, είναι πολύ έντονη ακόμη μέσα του και ευχήθηκε να βοηθήσει ο Θεός να γίνει η επιστροφή πίσω στην πόλη της Αμμοχώστου.
Δείτε το σχετικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News:
Famagusta.News
Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επιστροφή
συντάχθηκε από Μιχάλης Κυβιδιώτης
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τιμώντας τον Αλέξη Γαλανό που για 13 χρόνια, υπηρέτησε ως Δήμαρχος τη πόλη, δήλωσε σήμερα ο Αντιδήμαρχος και Δημαρχεύων Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος.
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας και στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι «σήμερα 14 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι έφυγαν κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής εισβολής αλλά και σε όλους τους Αμμοχωστιανούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή με τον πόθο της επιστροφής».
Πρόσθεσε ότι «είναι μια μέρα πολύ δύσκολη για όλους τους Αμμοχωστιανούς, μια μέρα που όλοι φέρνουν στο μυαλό τους τις θύμησες εκείνης της αποφράδας μέρας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους με τον πόθο της επιστροφής. Στην πραγματικότητα έφυγαν με την πεποίθηση ότι θα επέστρεφαν μετά από μερικές ώρες ή μερικές μέρες και αυτές οι μέρες έγιναν σήμερα 45 χρόνια» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττος είπε πως ο αδόκητος θάνατος του Αλέξη Γαλανού «είναι ένα γεγονός που κάνει τη μέρα ακόμα πιο δύσκολη για μας. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια μέρα συνεδριάζουμε σε αυτή την επετειακή συνεδρία χωρίς τον Δήμαρχο μας και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στο όλο κλίμα» είπε και πρόσθεσε πως «η ζωή συνεχίζεται, σε λίγες μέρες θα έχουμε νέο Δήμαρχο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας τιμώντας πάντα και τον Αλέξη Γαλανό ο οποίος για 13 σχεδόν χρόνια υπηρέτησε τον Δήμο Αμμοχώστου ως Δήμαρχος».
Στη συνεδρία εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Της συνεδρίας προηγήθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας -Αμμοχώστου Βασίλειο και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Μητροπολίτης Βασίλειος και ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου ευχήθηκε «σύντομη διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κατεχόμενη πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την πατρίδα μας»
Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι «στις 15 Αυγούστου 1974 έφυγα από το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και πήγα περπατητός μια απόσταση δύο χιλιομέτρων στην Εγκωμη Αμμοχώστου για να εξεύρω μέσο για να απομακρυνθούν όλοι οι πατέρες που βρίσκονταν στη Μονή. Ένας στρατιώτης με μετέφερε από την Εγκωμη, πέρασα μέσα από την Αμμόχωστο και καταλήξαμε στην Ορμήδεια».
Ανέφερε ακόμα ότι «εκείνη η ανάμνηση που ακόμα πληγώνει, αφού η Αμμόχωστος που γνώριζα και έζησα να σφύζει από ζωή, την είδα νεκρή πόλη. Αυτή η ανάμνηση είναι ακόμα πολύ έντονη μέσα μας και γι’αυτό ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός να επιστρέψουμε ξανά και να αρχίσουμε την αντίθετη πορεία».
Απαντώντας ο Χρύσανθος Ζαννέττος ευχήθηκε όπως «σύντομα ξανανοίξει ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου στα σπίτια και τις περιουσίες τους».