Η Κύπρος υποδέχθηκε την Παναγία Σουμελά (8-5-2015)
Στην μεγαλόνησο βρίσκεται από το μεσημέρι, η ιστορική και θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας του Σουμελά. Το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του ξεριζωμένου ποντιακού ελληνισμού, που έρχεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας κατόπιν αιτήματος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στα πλαίσια των εορτασμών που διοργανώνονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της μνήμης του πολιούχου της μητροπόλεως Αγίου Επιφανίου επισκόπου Κωνσταντίας, κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Μουτσούδη και συνοδεία μοναζουσών από την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας Ημαθίας. Στον Διεθνές Αερολιμένα Λάρνακας την ιερά εικόνα υποδέχθηκαν ο οικείος επίσκοπος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, τον εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως και Επίτροπο για ανθρωπιστικά ζητήματα κ. Φώτη Φωτίου, καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σε δηλώσεις του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος απεδέχθη ευγενώς το αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και του ιδίου προσωπικά για να μεταφέρει στη Κύπρο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά «για να ευλογήσει το λαό του Θεού». Πρόσθεσε πως «η εικόνα αυτή αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, ενώ για μας είναι και ένα εθνικό σύμβολο αφού μεταφέρθηκε από τους Έλληνες Ποντίους που κατοικούσαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή». «Είναι εθνικό σύμβολο ανέφερε, γιατί είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού και η ίδια η Παναγία είναι πρόσφυγας από την Σουμελά. Για μας που ζούμε το δράμα της προσφυγιάς, των Κυπρίων που καταγόμαστε από την κατεχόμενη περιοχή, η Παναγία είναι προστάτης κατ’ εξοχήν των προσφύγων». Ταυτόχρονα ευχήθηκε τέλος όπως «η Παναγία να βοηθήσει ώστε σύντομα να εξευρεθεί η δέουσα δίκαιη λύση στο Κυπριακό, για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε όλοι και να τιμήσουμε την Παναγία και στα δικά της σεβάσματα, που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή της πατρίδας μας».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με τη σειρά του ανέφερε ότι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας «μεταφέραμε με πολλή χαρά και μεγάλη ευλάβεια, την εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας από το Βέρμιο όρος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην ηρωική και ένδοξη νήσο της Κύπρου, προς ευλογία του πιστού λαού». Πρόσθεσε ότι «η Παναγία μας πέρα από τα πολλά ονόματα και τη Χάρη της, είναι η μεγάλη πρόσφυγας αφού και εκείνη ακολούθησε το λαό του Θεού όταν το 1922 εγκατέλειψαν τα πάτρια εκεί εδάφη και μπήκανε στην προσφυγιά. Έχουμε τη χαρά και την ευλογία να έχουμε τη Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο όρος όπου είναι η νέα μονή της και από κει να δίνει την ευλογία στους απανταχού Ποντίους και όχι μόνο, σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους Ορθοδόξους που προσφεύγουν σε εκείνη για να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής». Ευχόμαστε συνέχισε, «η Παναγία με την έλευση της στη Κύπρο, να χαρίσει και στη νήσο αυτή αλλά και στον κάθε πιστό που θα την προσκυνήσει, πλούσια τη χάρη και την ευλογία της».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας «για τον πολύτιμο αυτό θησαυρό που φέρνει στη πατρίδα μας». Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας ο οποίος τον παρακάλεσε να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας και να την παραδώσει στον ίδιο για να την πάρει στο ποίμνιο του, αφού η εικόνα για να πάει στο Παραλίμνι περνά μέσα από τη Μητρόπολη Κιτίου. Πρόσθεσε ότι «σήμερα κλίνω ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην Παναγία, Μητέρα του Χριστού. Παρακαλώ όλο το λαό να κάνει το ίδιο και να Την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει προς τον Κύριο και να πει του Γιου Της να ρίξει το στοργικό του βλέμμα σ’ αυτό το νησί, να δει το πόνο μας, τα βάσανα μας, τις δυστυχίες μας, τις αφροσύνες μας και τα μεγάλα μας λάθη και να μας συγχωρήσει μετανοούντες. Να δώσει λύτρωση στο λαό μας και σύντομα να ανοίξουν οι γραμμές του Αττίλα, να πέσουν τα τείχη του αίσχους και ελεύθερος ο κόσμος μας να πορευτεί ξανά στα σπίτια του, στη γη του, στη γη των πατέρων του και να μας δώσει τη χαρά να πάμε πάλι στις πάνω από 500 βουβές και αλειτούργητες εκκλησιές, που έχουμε στο βορρά της πατρίδας μας».
Τέλος ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε ότι «είναι με μεγάλη συγκίνηση, σεβασμό και μεγάλη τιμή που σήμερα υποδεχόμαστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά». Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και ολόκληρης της πολιτείας, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο η θαυματουργή και ευλογημένη εικόνα και τους Μητροπολίτες Κιτίου και Βεροίας που σήμερα βρίσκονται μαζί μας». Πρόσθεσε ότι «πραγματικά όλοι ευχόμαστε με τη δύναμη της Παναγίας μας να μπορέσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές να ξεπεράσουμε σαν λαός τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πάνω απ’ όλα όμως, αφού αυτή η εικόνα είναι και εθνικό σύμβολο, είναι η ώρα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί η κατοχή στη πατρίδα μας, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους μας και είναι η ώρα που πρέπει να επανενώσουμε τη πατρίδα μας».
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά έφθασε στον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου όπου κλήρος και λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου επεφύλαξαν παλλαϊκή υποδοχή. Παρόντες βουλευτές, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας και πολλά οργανωμένα σύνολα μεταξύ των οποίων η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και το Κέντρο Νεότητας Παναγία Σουμελά., Ο Πανιερώτατος παρέλαβε την ιερά εικόνα και ευλόγησε τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του ναού. Ακολούθως κατευθύνθηκαν εν πομπή προς το ναό ενώ άγημα του στρατού καθώς και η φιλαρμονική του Δήμου απέδωσαν τιμές. Ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Στο τέλος της εσπερινής ακολουθίας ο Πανιερώτατος καλωσόρισε επίσημα για ακόμη μια φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα και την συνοδεία του, απευθύνοντας προς αυτούς τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό. Κατόπιν εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του ιδίου, του ιερού κλήρου της μητροπόλεως Κωνσταντίας αλλά και καθ’ όλου του ευσεβούς λαού της Κύπρου για την ευλογία και συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονος, ώστε να έλθει η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Επανέλαβε πως «η εικόνα αυτή αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού και η ίδια η Παναγία είναι πρόσφυγας από την Σουμελά. Έτσι σήμερα η Παναγία ήλθε στην Κύπρο, να βρει κι εδώ πρόσφυγες, ανθρώπους οι οποίοι βίωσαν κι αυτοί το δράμα του ξεριζωμού, ένα λαό πονεμένο ο οποίος έχει την ανάγκη να εναποθέσει τις ελπίδες του στην Παναγία μητέρα μας. Ο Πανιερώτατος έκλεισε τον λόγο του με την ευχή « σύντομα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η κρίση την οποία διέρχεται τόσο ο τόπος μας, η Ελλάδα αλλά και ευρύτερα οι λαοί της Ευρώπης».
Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ευχαρίστησε κι αυτός με την σειρά του τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και φίλτατο ιεράρχη κ. Βασίλειο, για την τιμητική πρόσκληση να μεταφερθεί προς προσκύνηση και αγιασμό του Κυπριακού Ελληνισμού η Παναγία την Σουμελά. «Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε το αίτημα σας τόνισε γιατί πιστεύουμε πως και ήταν και επιθυμία της Παναγίας να έλθει και να ευλογήσει αυτό το μαρτυρικό και αγιοτόκο νησί». Ευχήθηκε τέλος « η παραμονή της ιεράς εικόνος να φέρει την λύτρωση και την Ελευθερία στην πολύπαθη Κύπρο μας».