skip to Main Content

Η ανθρωπογεωγραφία της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη

της Μαρίας Αντωνιάδου

Περισσότεροι από 400 Ορθόδοξοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Κρήτη τον Ιούνιο για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η παρουσία ως παρατηρητών εκπροσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Αξίζει να σημειωθεί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που θα ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου θα προηγηθούν δύο ειδικές συνεδριάσεις και ενδέχεται να χρειαστεί και ειδική Σύναξη των Προκαθημένων με στόχο την σύνταξη του μηνύματος που θα αποσταλεί σε όλους τους Ορθοδόξους και τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο.

Το επίσημο ανακοινωθέν της Σύναξης των Προκαθημένων στην Γενεύη που, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης  και εκδόθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, απ΄ όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλώνει την ενότητα πίστεως και της προσήλωσης των Πατριαρχών και Αρχιεπίσκοπων στη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Και ήδη άρχισαν οι οργανωτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον Κανονισμό ο οποίος ψηφίστηκε στην Γενεύη, στην Σύνοδο θα συμμετάσχουν:

– Οι Προκαθήμενοι των 14 Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών ( των Πατριαρχείων: Κωνσταντινούπολεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Σόφιας, και Γεωργίας και των Αρχιεπισκοπών: Κύπρου, Αθηνών, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας).

– Είκοσι τρεις αρχιερείς από κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία την Ευρώπη και την Ασία. Για όσες Εκκλησίες διαθέτουν λιγότερους από 23 αρχιερείς στην Σύνοδο τους όπως η Αλβανία, η Τσεχία και η Κύπρος έχει γίνει ειδική πρόβλεψη. Και ο συνολικός αριθμός των αρχιερέων μ αυτό τον τρόπο αναμένεται να φτάσει τους 250.

– Εξι μέλη κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή 84 στελέχη των Εκκλησιών.

– Τρία βοηθητικά στελέχη από όλες της Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή, 42 άτομα.

– Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων θα φτάσουν τα 390 άτομα ενώ κατά την έναρξη αλλά και την λήξη θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Λιθουρανοί, των Κοπτών, των Αρμενίων των Συροικωβιτών και των Αιθιόπων, εκπρόσωποι της Διάσκεψης των Ευρωπαικών Εκκλησιών, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής καθώς και τους Τμήματος Πίστη και Τάξη.

Και τα κείμενα της Συνόδου θα εκδοθούν στα ελληνικά, τα Ρωσικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά ενώ θα υπάρξουν ειδικές μεταφράσεις και στα αραβικά.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Προέδρου που θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος θα πλαισιώνεται από τρεις συμβούλους. Και δεξιά του και αριστερά του θα κάθονται όλοι οι Προκαθήμενοι ανάλογα με την σειρά των Διπτύχων, (δηλαδή οι Πατριάρχες: Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Σόφιας, και Γεωργίας και οι Αρχιεπίσκοποι: Κύπρου, Αθηνών, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας).

Οι περιορισμοί

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου όμως υπάρχουν και περιορισμοί. Συγκεκριμένα:

– Απαγορεύεται η οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θέματος εκτός και αν το ζήτημα είναι διαδικαστικό ή προσωπικό.

– Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εάν προηγουμένως δεν έχει λάβει την έγκριση του Προέδρου

– Δεν επιτρέπονται άσχετες διαλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις

– Απαγορεύονται οι προσωπικές διενέξεις μεταξύ των μελών της Συνόδου διότι, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό «είναι όχι μόνον ξέναι, αλλά και αντιτίθενται προς την αποστολήν της».

– Οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου

tovima.gr

Back To Top